image

Voeding tijdens de kraamtijd: zorg goed voor jezelf en je kindje

Tips om sneller te herstellen in je kraamperiode, zo na de bevalling

Voeding tijdens de kraamtijd, in deze blog de beste tips. De kraamtijd is een overweldigende periode. Van intens geluk, naar twijfels all over the place. Allemaal heel normaal. Het is ook een periode waar je extra goed voor jezelf mag zorgen, of juist je laten verzorgen. Jij en je lichaam zijn aan het herstellen van een mega prestatie (naast überhaupt al die maanden zwanger zijn) en gaan een bijzondere periode tegemoet 🤱🏻

De afgelopen weken heb ik me volledig verdiept in de wondere wereld van herstellen in de kraamtijd. Van rust tot gezonde voeding. In mijn online zwangerschapscursus vind je hier een informatieve masterclass over, zodat jij je ook goed kunt voorbereiden . In deze blog wil ik alvast een aantal handige tips delen, die je hopelijk inspireren extra goed voor jezelf te zorgen en voor je té laten zorgen de komende periode. Ik heb me o.a. laten inspireren door het boek de eerste veertig dagen van Heng Ou. Mocht je meer verdieping willen, raad ik je dit boek zeker aan!

Verloskundige Doete met dochter - met tips voeding kraamtijd

Voeding tijdens de kraamtijd

In het boek ‘De eerste veertig dagen’ spreken ze over vijf inzichten, vijf algemene thema’s die als rode draad (meer) in de kraamtijd centraal mogen staan. Hieronder een korte samenvatting.

  1. Terugtrekken
    Hoe je het ook bekijkt, het idee is: houd je rustig in deze periode. Beperk de activiteit tot het minimale en laat je geest tot rust komen in een zo eenvoudig mogelijke omgeving met weinig afleidingen en verantwoordelijkheden. Zodat jij en je kindje zoveel mogelijk in harmonie blijven.
    Hoewel de Chinese wetenschap dit adviseert als afzondering, spreken zij eerder over terugtrekken. Je koestert je in het ritme van vriendelijk gezelschap. Als je je terugtrekt kun je nee zeggen tegen net zoveel activiteit en net zoveel mensen als je zelf wil. Hierdoor heb je de toestemming en voel je die ook, om de knop om te draaien. Waardoor je beter je grenzen kunt en durft te stellen. En het terugtrekken is ook goed voor je kindje. Deze rustperiode is optimaal om elkaar als gezin te leren ontdekken en te kennen, zonder teveel prikkels.
  2. Warmte
    Het vasthouden en opbouwen van warmte in het lichaam, na de geboorte, vormt de basis voor deze periode. Nadat je kindje geboren is ben je ‘leeg’ & ‘koud’ en zorgt warmte voor een fijn herstel. Één advies over manieren om op te warmen is het eten van warme, zachte en makkelijk verteerbare voeding in de eerste dagen na de geboorte, om je lichaam te ondersteunen. Waardoor je zoveel mogelijk voedingsstoffen kunt opnemen en die je bloedsomloop weer stimuleren.
    Zorg voor een goede voorbereiding of vraag anderen om gerechten voor je te bereiden!
  3. Steun
    Durf om hulp te vragen in deze periode, zodat jij optimaal voor jezelf en je kindje kan zorgen.
  4. Rust
    In het boek spreken ze over zoveel mogelijk in bed te blijven en activiteiten te beperken tot de zorg voor de baby, de eerste periode na de geboorte. Dit staat natuurlijk haaks op hoe er tegenwoordig naar deze periode wordt gekeken. In onze cultuur onderschatten we dan ook de behoefte aan rust en herstel. Probeer oude overtuigingen ‘nooit genoeg’ te vervangen door het begrip dat bijkomen en verzorgen van je kindje op dit moment meer dan genoeg is. Het is alles dat telt.
  5. Ritueel
    Hier staan ze stil bij dat tegenwoordig iedereen de baby wil vasthouden, maar wie zorgt er voor de moeder? In alle opwinding rond de geboorte van een baby, gaat er steeds minder aandacht aan de enorme overgang naar het moederschap. Er mogen weer wat meer rituelen plaatsvinden in deze periode, zoals bijv. een massage, schrijven in dagboek, kletsen met een vriendin etc. Jij als moeder die centraal staat.

Algemene tips voeding tijdens de kraamtijd

  • Vul vooraf je voorraadkast. O.a. met: groente & fruit (wekelijkse boodschappenlijst), eieren, vlees, vis, gedroogd fruit, noten, zaden, granen, notenboter, kokoswater, geraffineerde kokosolie, Ghee, rauwe honing, kokosbloesemsuiker etc.
    Weten waar je al deze ingrediënten voor kan inzetten? Bestel dan het boek: ‘De eerste veertig dagen’. No spon, gewoon fan 🙂
  • Food preppen in het derde trimester. Maak alvast een grote voorraad van dingen die je kunt invriezen. Zoals bouillons, soepen, stoofpotten en snacks (zie recepten voor inspiratie).
  • Zorg voor warme, zoete & makkelijk verteerbare voeding. Hierdoor blijft je bloedsuiker stabiel en heb je meer energie.
  • Eet veel fruit. Het liefst eerst even kort koken. Evt. beetje honing of Ghee eroverheen, comfort food!
  • Voeg Ghee of kokosolie toe in je koffie/havermout etc. Je hebt vet nodig om te herstellen.
  • Bestel je boodschappen eenvoudig online en zet evt. voor aantal weken al zo goed als klaar.
  • Zorg dat je een aantal recepten ‘bij de hand hebt’ die je partner, kraamverzorgende of een geliefde kunnen maken.
  • Maak een lijstje met fijne bezorg of afhaal maaltijden, of maak gebruik van bijv. Hello Fresh.
  • Vraag bezoek om maaltijden mee te nemen (tijdens de kraamperiode).
  • Ga de eerste 6 maanden niet lijnen. Je lichaam is nog steeds aan het ontzwangeren en met een zwangerschap, bevalling en borstvoeding vraag je het maximale van je lichaam!

Kracht van botten bouillon

Bij de onderstaande gerechten heb ik vaak gebruik gemaakt van botten bouillon. Voordat ik zwanger werd, was ik al 2 jaar vegetariër. Na de zwangerschapsmisselijkheid begonnen de vlees cravings en hebben we sindsdien 2x per week biologisch vlees gegeten. Ik dacht, mijn lichaam zal het wel weten en heeft er behoefte aan?! In de voorbereiding op de kraamtijd heb ik 2/3 gebruik gemaakt van vlees (en voornamelijk botten bouillon), vanwege de helende werking. Na het vierde trimester kijken we weer verder 🙂

Er zitten ontzettend veel voedingsstoffen in deze langzaam gegaarde botten bouillon. Het zou volgens de Chinese geneeskunst bijdragen aan het opnieuw opbouwen van het bloed en het herstellen van de nierfunctie. Essentieel om vermoeidheid te bestrijden. In deze bouillon zitten vele mineralen, maar ook gelatine. Dit is een gelachtige substantie die het collageen versterkt. Collageen helpt bij het helen van wonden en het herstellen van je lichaam, cruciaal tijdens de kraamtijd. Daarnaast is je spijsverteringskanaal dol op gelatine, het helpt je te ‘verwarmen’, je voedsel te verteren en je stoelgang te stimuleren. Volgens de Ayurveda helpt het om je lege & koude lichaam (staat na de geboorte) te herstellen.

Recepten

Tijdens mijn zoektocht kwam ik voornamelijk recepten tegen uit de slowcooker, omdat het proces van langer koken op een lage temperatuur bijdraagt aan behoud van voedingsstoffen. Vandaar dat ik mijzelf een slowcooker cadeau heb gedaan én daar nog geen moment spijt van heb gehad! Wat een geweldig ding. Niet alleen voor nu, maar zeker weten ook voor straks. Alle ingrediënten in de pan, aanzetten en na zoveel uur staat er een te lekker gerecht voor je klaar! Mocht je ook geïnteresseerd zijn, ik heb deze slowcooker gekocht.

De basis: bouillon
De basis voor je soepen, stoofpotten en andere fijne recepten. Deze recepten heb ik (ook ;)) uit het boek: de eerste veertig dagen.

Inspiratie voor je ontbijt

  • Havermout
    Ik heb zelf de havermout mixen van Nomly besteld, zodat de kraamverzorgende deze gemakkelijk kan mixen en kan maken 🙂
  • Mugcake
  • Bananen pannenkoeken
  • Omelet & groente (met evt. brood)


Liever geen smoothie of yoghurt, omdat dit ‘koude’ gerechten zijn én je juist je lichaam wil verwarmen.

Inspiratie voor je lunch

  • Alle opties van het diner
  • Omelet & groente (met evt. brood)
  • Soep
  • Rijst met bijvoorbeeld groente, vette vis, ei, zaden etc.
  • Tosti’s


Inspiratie voor je diner
Maak verschillende gerechten met botten bouillon. Dus je stoofpotjes & soepen met eigen gemaakte bouillon.

  • Curry
    Zoals bijv. massaman curry
  • Stoofpotjes
    Zoals bijv. groentestoofpot (de eerste veertig dagen), ossenstaartstoofpot (de eerste veertig dagen) of rendang
  • Soep met je eigen gemaakte botten bouillon
    Zoals bijv. linzensoep of aardappel-prei soep


Inspiratie voor voedzame tussendoortjes

  • Voeg kokosolie of Ghee toe aan je koffie (extra vet & voedzaam)
  • Voeg zoet toe, bijv. met honing
  • Bananenbrood (zelfgemaakt of van SUNT, verkrijgbaar bij Albert Heijn),. eventueel op te warmen  in de oven
  • Noten & dadels
  • Chocolade-hazelnootmelk (de eerste veertig dagen)

Mijn hormonen zijn inmiddels op hol geslagen, sorry als deze blog nu ook hetzelfde effect op jou heeft 😉 Hopelijk raak je net zo geïnspireerd door deze blog als ik was bij het schrijven ervan.

Liefs Doete,

Verloskundige

 

Inspiratie bronnen

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2024

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer