image

Tips bij zwangerschapsmisselijkheid

Tips bij zwangerschapsmisselijkheid. Onder andere banaan + gember
Als je (net) zwanger bent kun je je heel misselijk en beroerd voelen. Wist je dat zelfs 90% van de zwangere vrouwen een vorm van misselijkheid (in het begin) kennen in de zwangerschap en 30% hiervan moet overgeven? Je denkt misschien: waarom heb ik hier nooit iets over gehoord? Of waarom wist ik niet dat het ZO erg kon zijn, omdat deze zwangeren zich verstoppen en in hun bubbel kruipen, zo logisch?!
Hopelijk mogen mijn tips bij zwangerschapsmisselijkheid je helpen.
Vele zwangeren geven tijdens mijn spreekuur aan dat ze pas begrijpen wat ‘zwangerschapsmisselijkheid’ is nu ze zelf zwanger zijn en dat ze van tevoren niet konden bedenken dat dit zo’n impact kon hebben.
Misselijkheid is vaak één van de eerste tekenen dat je zwanger bent.
En beperkt zich vaak niet alleen tot de ochtend (misselijkheid). Ook aan het eind van de dag komt het vaak voor, wanneer je moe bent of wanneer je een langere tijd niet gegeten hebt. Tenslotte kunnen bepaalde voedingsmiddelen deze misselijkheid aanwakkeren.

Een goed teken?

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, misselijkheid is vaak een goed teken! De misselijkheid valt te verwijten aan het stijgende zwangerschapshormoon hCG (human chorionic gonadotropin).
Voordat je zwanger (en misselijk) werd had je waarschijnlijk nog nooit van dit hormoon gehoord. Het hCG speelt in je gehele zwangerschap een grote rol. Vanaf het begin (wanneer je een positieve test hebt) tot de ontwikkeling van je kindje. Het hCG wordt tijdens je zwangerschap door de placenta geproduceerd en zorgt ervoor dat het gele lichaam (omhulsel van eicel) niet afsterft na de bevruchting en de embryo (beginfase van je kindje) kan groeien.
Er is vaak een piek tussen de 9-10 weken en vaak neemt de misselijkheid af tussen de 12-14 weken. Bij een tweeling zwangerschap is dit anders, de symptomen zijn door een groter hCG, vaak nog sterker.
Naast het hCG hormoon kunnen lage bloedsuiker en tekort aan vitamine B & Zink je misselijkheid versterken.
Maar….. kun je er iets aan doen?

Tips bij zwangerschapsmisselijkheid

 • Eet kleine(re) porties elke 2-3u
 • Voeg eiwitten toe aan elke maaltijd
 • Eet iets kleins en ‘droogs’ zoals een cracker, voordat je gaat opstaan
 • Sta op met een glas warm water (half gekookt en half koud water) met stukjes verse gember en halve citroen (uitgeperst). Laat dit evt voor je maken en op bed brengen
 • Voeg gember toe aan je maaltijd (of drink nog paar glazen thee, zoals bij het opstaan)
 • Drink genoeg water (per glas, niet teveel in één keer)
 • Vermijd vet en spicy eten
 • En eet waar je WEL zin in hebt (als dat tosti’s of andere vette dingen zijn, go for it)
 • Neem vitamine B6 tot 25mg per dag (veilig volgens lareb.nl) = mogelijk toegevoegd aan je zwangerschapsvitamines
 • Zorg voor frisse lucht, maak zo nu en dan een wandeling buiten
 • Probeer stress te vermijden (en probeer tijd vrij te maken om te ontspannen)
 • Pak rust waar je kan, maar zoek ook afleiding wanneer je dit voelt. Kan je soms net even de drempel van misselijkheid over helpen.
 • Acupunctuur + homeopathie. Zorg er wel voor dat de zorgverlener gespecialiseerd is in vrouwen en zwangeren.

Tips bij zwangerschapsmisselijkheid. Onder andere banaan + gember

Waarom Gember als tip bij zwangerschapsmisselijkheid?

Gember is bekend door z’n positieve effecten op je gehele spijsvertering. Daarnaast is het bewezen dat gember het reflex voor overgeven (naar je hersenen) neutraliseert. Zo laat een studie in Obstetric & Gynecology zien dat 1gram verse gember per dag, 4 dagen lang, positieve effecten heeft op de misselijkheid en om het overgeven te verminderen.

Moet je regelmatig overgeven?
Probeer goed te blijven drinken, ook al heb je daar geen zin in. Het is belangrijk dat je niet uitdroogt. Eet daarnaast magnesium rijk voedsel, dit mineraal verlies je namelijk door braken.

Tips magnesium:

 • Pure chocolade
 • Avocado
 • Bananen (bekijk mijn favoriete gezonde variant van bananen pannenkoeken hier)
 • Noten
 • Peulvruchten
 • Volkoren granen
 • Vette vis (bijvoorbeeld mom-safe sushi bowl recept)
Ik hoop dat de tips je verder kunnen helpen. Kun je wel wat extra ontspanning gebruiken? Luister dan eens mijn meditatie, gegarandeerd meer rust in je hoofd. Klik hier.
Liefs Doete,
Verloskundige
Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2024

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer