Tips bij kinderwens

Spannend! Jullie hebben besloten om zwanger te (willen) worden, of je bent al een tijdje bezig. Je zou graag wat tips willen of weten of jullie ‘goed’ bezig zijn. Je zou in theorie bij de eerste poging zwanger kunnen zijn, maar vaak is het niet meteen ‘raak’!

 

In deze blog geef ik je achtergrond informatie over het ontstaan van een zwangerschap, wat er gebeurd in je lijf (tijdens je cyclus en bij het zwanger worden) en geef ik je (praktische) tips, als verloskundige. 

 

Een aantal feiten op een rij:
– Je kunt zwanger raken de dagen rondom je ovulatie
– Je hebt 1x per maand een ovulatie, vaak rond de 14e dag van je cyclus
– Een zaadcel (meestal 1 😉 ) bevrucht de eicel
– De bevruchte eicel zal zich in je baarmoederslijmvlies gaan innestelen (vanaf dit moment ben je zwanger)
– Het hormoon hCG zal bij innestelen in je bloed terecht komen
– Dit hormoon gebruiken ze bij het bepalen van een zwangerschap(test)
– Zwangerschapstest kun je doen vanaf de periode dat je ongesteld had moeten worden (dan is de hCG op een niveau die de zwangerschapstest kan herkennen)

Overzicht vrouwelijke cyclus

Dag 1 = eerste dag van je menstruatie
Dag 14 = ovulatie (eisprong)
Dag 14 = meestal vindt de bevruchting binnen 12u na de eisprong plaats
Dag 20 = pre-embryo (bevruchte eicel) nestelt zich in de baarmoederwand
Dag 28 (29) = menstruatie, of de dag waarop je zwangerschapstest kan doen omdat je ‘overtijd’ bent

Hoe word je zwanger?

Je bent zwanger wanneer een zaadcel je eicel bevrucht heeft. Dit kan rondom de eisprong (seks hebben de dagen voor de eisprong is dus de key). Je bent namelijk niet je hele cyclus vruchtbaar. Wanneer je eicel niet bevrucht is, word je ongesteld. Waarbij het opgebouwde baarmoederslijmvlies, waar de bevruchte eicel in had kunnen nestelen, wordt afgestoten. Waarschijnlijk wist je dit al, maar dit is tevens ook de meest belangrijke informatie.

 

Wist je dat de meeste zwangerschappen ontstaan wanneer ze seks hebben binnen de 6 dagen voor de eisprong?

Wanneer is de perfecte tijd om seks te hebben?
Eigenlijk natuurlijk altijd, maar om zwanger te worden is het belangrijk om je eigen cyclus te leren kennen. Wanneer je weet (soms voel je dit) wanneer je een eisprong hebt, kun je op dat moment seks hebben, maar het geeft meer kans wanneer je in de periode voor de eisprong seks hebt. Zaadcellen kunnen namelijk een tijdje overleven in je eileider. Daarom is het advies om seks te hebben voor je eisprong; 6 dagen ervoor en dan om de 2 dagen.

Je mag overigens vaker seks hebben ;), maar is dus niet nodig.

 

Wat is er nodig om zwanger te worden?

 • Je cyclus goed leren kennen
 • Een eisprong
 • Elke maand seks in de vruchtbare periode (paar dagen voor je eisprong, een paar keer seks te hebben)
 • Goede bewegelijke zaadcellen in het sperma
 • De man moet in je vagina klaarkomen (klink logisch, maar is het belangrijkste, dus daarom deze ‘stap’ maar wel even toegevoegd 😉 )
 • Deze zaadcellen moeten via de eileiders bij de eicel kunnen komen (via de baarmoeder ‘zwemmen’ ze naar de eileiders)
 • De bevruchte eicel moet zich innestelen in je baarmoeder slijmvlies

Hoe leer je je cyclus kennen?

Wanneer je weet wanneer je een eisprong hebt, kun je sneller zwanger worden. Je kunt dit zelf bijhouden. Gemiddeld vind de eisprong 14 dagen na je eerste dag van je menstruatie plaats. Dat is gemiddeld, dus wie weet is jouw cyclus niet helemaal regelmatig. Het kan daarom handig zijn om je cyclus, via bijvoorbeeld een app, bij te houden. Zo kun je de cycli van afgelopen maanden bekijken en concluderen, is deze regelmatig? Ook wordt er een inschatting gemaakt wanneer de beste periode lijkt voor jullie om seks te hebben.

Tip:
Menstruatie kalender (kun je downloaden via je app of play store). Een handige app met de meest relevante informatie en een app die veilig is, doordat ze je gegevens niet doorspelen aan derden.

 

Tips bij kinderwens

 • Soms kan er iets in je omgeving van belang zijn bij het zwanger worden. Denk aan mogelijke schadelijke stoffen bij je werk of wanneer je medicijnen gebruikt. Wil je even een check of er risico’s zijn bij jouw persoonlijke situatie om zwanger te worden? Klik dan hier voor de vragenlijst.
 • Voorspel lijkt erg belangrijk. Volgens onderzoek vergroot opwinding de kans om zwanger te worden. Wanneer je als vrouw vochtiger bent, zorg je voor een betere omgeving voor de zaadcellen en daarnaast is het zaad van betere kwaliteit wanneer de man opgewonden is. Kaarsjes, muziek en tijd voor voorspel is het advies dus 🙂
 • Let op intoxicaties. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Er wordt geadviseerd om niet te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken wanneer je probeert zwanger te worden. Ik zeg echt niet dat je gelijk hoeft te stoppen met een wijntje te drinken wanneer je met vriendinnen gaat borrelen, maar vele onderzoeken wijzen uit dat het je vruchtbaarheid kan verbeteren. Ook speelt voeding een grote rol. Hoe zorg je voor een goede en gezonde basis? Klik hier voor deze blog.
 • Een gezond lichaam lijkt sneller zwanger te worden. Eet gezond en gevarieerd (zie bovenstaande blog), maar zorg ook voor een gezond gewicht. Ook kan lichaamsbeweging je helpen om je fitter en vitaler te voelen, en te zijn.
 • Ook is het belangrijk dat je partner de juiste keuzes maakt. Het advies uit onderzoek is dat de man ook let op intoxicaties. Probeer je al tijdje zwanger te worden en het lukt niet? Het kan lonen wanneer de man stopt met roken en alcohol te drinken.
 • Slik 0,4-0,5mg foliumzuur per dag (ter preventie van open ruggetje & gehemelte) totdat je 10 weken zwanger bent. Wanneer je gezond & gevarieerd eet hoef je geen zwangerschapsvitamines te nemen. Wil je dit wel graag? Dan kun je kiezen voor zwangerschapsvitamines. Laat je niet verleiden tot de duurste merken, het gewone huismerk volstaat 🙂 Let alleen wel op dat er geen vitamine A aan toegevoegd is (te veel vitamine A is schadelijk)
 • Probeer niet te snel te wanhopen. De meeste stellen worden niet binnen de eerste 3 maanden zwanger, nadat zij besloten hebben om zwanger te willen worden. Je bent dus niet de enige als het niet ‘gelijk’ lukt.

 

Het lijkt belangrijk en tevens erg lastig te zijn om de focus van ‘ik wil zwanger worden’ los te laten. Het liefst ben je gelijk zwanger natuurlijk….. Je hebt er namelijk al een tijd over nagedacht, toen samen besproken en nu lijkt de perfecte tijd voor een kindje, maar wat als je niet binnen een paar maanden zwanger bent?

Vruchtbaarheid vrouw

Wist je dat jij als vrouw sinds je geboorte alle eicellen al bij je draagt in de eierstokken? En dat dus het aantal eicellen per maand afneemt?

Met de leeftijd neemt het aantal eicellen, dus ook je vruchtbaarheid, langzaam af. Gelukkig heb je bij de geboorte rond de 1 à 2 miljoen eicellen meegekregen en rond de puberteit zit je gemiddeld nog op 400.000 stuks. Daarom neemt pas vanaf 38 jaar je kans om zwanger te worden sneller af. Een gezonde vrouw van 35 jaar heeft rond de 55-75% kans om binnen één jaar zwanger te worden.

 

Eisprong is bij de vrouw noodzakelijk om zwanger te worden. Er zijn verschillende situaties mogelijk;

Wanneer je vermoed geen eisprong te hebben, kun je een afspraak maken bij je huisarts.
Tips bij het mogelijk verbeteren van je vruchtbaarheid;

 • Leef gezond (bekijk voedingstips hierboven)
 • Blijf bewegen en sporten (niet overmatig)
 • Gebruik geen drugs en alcohol
 • Rook niet. Wanneer je rookt heb je 10 tot 40% verminderde kans om zwanger te worden

Vruchtbaarheid man

Wist je dat de vruchtbaarheid van de man af kan nemen door intoxicaties, zoals: alcohol en roken? Daarom lijkt het verstandig wanneer je zwanger probeert te worden dat ook de man hiermee stopt. Het voordeel bij de man is dat de zaadcellen elke keer opnieuw aangemaakt worden en dat de kwaliteit van de zaadcellen bij het stoppen ervan snel kan verbeteren.

Tip bij het mogelijk verbeteren van sperma kwaliteit;

 • Gezond eten. Dit geldt voor jullie beiden. Daarnaast wijst onderzoek uit dat tekort aan vitamine B11 (foliumzuur) & B12 (tekort komt vaker voor bij vegetariërs) bijvoorbeeld kan leiden tot slechter spermakwaliteit. Je kunt een bloedonderzoek bij je huisarts aanvragen.

 

Wat als je niet zwanger wordt?

Je spreekt over ‘het niet zwanger kunnen worden’ na 1 jaar dit te proberen. Na het stoppen met anticonceptie kan het soms een tijdje duren voordat je je cyclus leert kennen en je op de ‘juiste’ momenten seks hebt.

Probeer je al een jaar zwanger te worden? Dan is het goed om een afspraak te maken bij je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen en eventueel een doorverwijzing naar de gynaecoloog regelen.

 

Ik hoop dat je meeste vragen beantwoord zijn en dat jullie snel zwanger mogen worden 🙂

Liefs,

Doete,
Verloskundige

 

Links

Obstetrie en Gynaecologie, Heineman
Medical Embryology, Langman
Praktische verloskunde, Prins etc.
Prenatale zorg, compendium, Nijhuis
https://www.rikaonline.nl/spermakwaliteit-verbeteren/

Afbeelding inspiratie;
Brainwash.nl