Verloskundige tips bij kinderwens
In deze blog vertel ik je meer over vruchtbaarheid én hoe je deze vruchtbare periode kunt ontdekken, wanneer de beste periode is om te vrijen en hoe vaak je dan zou ‘moeten’ vrijen om zwanger te worden. Als verloskundige bestaat mijn vak niet alleen uit zwangerschap en de geboorte, maar juist ook om je te adviseren vanaf dat je een kinderwens hebt tot en met de kraamperiode. De beste tips bij kinderwens.
Spannend! Jullie hebben (net) besloten om zwanger te willen worden, of je bent al een tijdje bezig. Je zou graag wat tips willen of weten of jullie ‘goed’ bezig zijn. Je zou in theorie bij de eerste poging zwanger kunnen zijn, maar vaak is het niet meteen ‘raak’! Wist je dat 30% zwanger is binnen 3 maanden en 70% binnen 6 maanden na het stoppen van anticonceptie?
Wanneer vruchtbaar?
Een aantal feiten op een rij:
– Je kunt zwanger raken de dagen rondom je ovulatie
– Je hebt 1x per maand een ovulatie
– Een zaadcel (meestal 1 😉 ) bevrucht de eicel
– De bevruchte eicel kan zich in je baarmoederslijmvlies innestelen (vanaf dit moment ben je zwanger)
– Het hormoon hCG zal bij innestelen in je bloed terecht komen
– Dit hormoon gebruiken ze bij het bepalen van een zwangerschap(test)
– Zwangerschapstest kun je doen vanaf de periode dat je ongesteld had moeten worden (dan is de hCG op een niveau die de zwangerschapstest kan herkennen)
Overzicht vrouwelijke cyclus
Er zit een groot verschil in de menstruele cyclus per vrouw. Daarom is het goed om je eigen cyclus te ontdekken. Gemiddeld gezien bestaat de vrouwelijke cyclus uit de volgende fases. Onder deze fases vind je mijn tips om je eigen cyclus te ontdekken.
Dag 1 = eerste dag van je menstruatie
Dag 14 = ovulatie (eisprong) zie afbeelding hieronder
Dag 14 = meestal vindt de bevruchting binnen 12u – 24u na de eisprong plaats
Dag 20 = pre-embryo (bevruchte eicel) nestelt zich in de baarmoederwand
Dag 28 (29) = menstruatie, of de dag waarop je zwangerschapstest kan doen omdat je ‘overtijd’ bent
Tips om je ovulatie te berekenen
Wanneer je weet wanneer je een eisprong hebt, kun je sneller zwanger worden. Je kunt dit zelf bijhouden. Gemiddeld vind de eisprong 14 dagen na je eerste dag van je menstruatie plaats. Dat is gemiddeld, dus wie weet is jouw cyclus niet zo regelmatig. Het kan daarom handig zijn om je cyclus bij te houden. Zo kun je de cycli van afgelopen maanden bekijken. Zo kun je een inschatting maken wanneer de beste periode lijkt om seks te hebben.
Bestudeer en observeer je eigen cyclus. Er zijn verschillende app’s om dit gemakkelijk te maken. Bijvoorbeeld de app: gezondheid (Iphone) of mijn kalender (app store). Deze app berekent aan de hand van je eigen cyclus, wanneer je vruchtbare week zou moeten plaatsvinden.
Maar wat als je niet zo regelmatig ongesteld bent of je al een tijdje bezig bent?
Soms kan het helpen om gebruik te maken van onderstaande methoden:
– Je vaginale slijm observeren. Yes, misschien heb je het al eens opgemerkt, maar wanneer je vruchtbaar bent heb je meer waterige afscheiding en zul je dit ook tijdens de seks merken;
– Je temperatuur meten. Wanneer je dit de hele cyclus doet, zul je merken dat na de eisprong je temperatuur stijgt. Zo kun je je vruchtbare periode ontdekken.
– Ovulatietest. Dit is een eenvoudige manier om je eisprong te ontdekken. De ovulatie moet je verschillende dagen testen, waarbij je je LH piek kunt ontdekken. Binnen 24u vind je ovulatie plaats.
Wanneer seks om zwanger te worden?
Je bent zwanger wanneer een zaadcel je eicel bevrucht heeft. Dit kan rondom de eisprong. De dagen voor je eisprong seks hebben is dus de key, je bent namelijk niet je hele cyclus vruchtbaar.
Wanneer je eicel niet bevrucht is, word je ongesteld. Waarbij het opgebouwde baarmoederslijmvlies, waar de bevruchte eicel in had kunnen nestelen, wordt afgestoten.
Wist je dat de meeste zwangerschappen ontstaan wanneer ze seks hebben binnen de 6 dagen voor de eisprong?
Hoevaak vrijen om zwanger te worden?
Eigenlijk natuurlijk altijd wanneer je zin hebt 🙂 maar om zwanger te worden is het belangrijk om je eigen cyclus te leren kennen. Wanneer je weet (soms voel je dit) wanneer je een eisprong hebt, kun je op dat moment seks hebben, maar het geeft meer kans wanneer je in de weekvoor de eisprong seks hebt. Zaadcellen kunnen namelijk een tijdje overleven in je eileider. Daarom is het advies om seks te hebben voor je eisprong; 6 dagen ervoor en dan om de dag en op de dag van je ovulatie.
Je mag overigens vaker seks hebben 😉 maar dit vergroot niet de kans om sneller zwanger te worden.
Wat is er nodig om zwanger te worden?
- Je cyclus goed leren kennen
- Een eisprong
- Elke maand seks in de vruchtbare periode (paar dagen voor je eisprong, een paar keer seks te hebben)
- Goede bewegelijke zaadcellen in het sperma
- De man moet in je vagina klaarkomen (klink logisch, maar is het belangrijkste 😉 )
- Wanneer je weet wanneer je een eisprong hebt, kun je sneller zwanger worden. Je kunt dit zelf bijhouden. Gemiddeld vind de eisprong 14 dagen na je eerste dag van je menstruatie plaats. Dat is gemiddeld, dus wie weet is jouw cyclus niet helemaal regelmatig. Het kan daarom handig zijn om je cyclus, via bijvoorbeeld een app, bij te houden. Zo kun je de cycli van afgelopen maanden bekijken en concluderen, is deze regelmatig? Ook wordt er een inschatting gemaakt wanneer de beste periode lijkt voor jullie om seks te hebben
- Deze zaadcellen moeten via de eileiders bij de eicel kunnen komen (via de baarmoeder ‘zwemmen’ ze naar de eileiders)
- De bevruchte eicel moet zich (goed) innestelen in je baarmoeder slijmvlies
Mijn verloskundige tips bij kinderwens
- Soms kan er iets in je omgeving van belang zijn bij het zwanger worden. Denk aan mogelijke schadelijke stoffen bij je werk of wanneer je medicijnen gebruikt. Wil je even een check of er risico’s zijn bij jouw persoonlijke situatie om zwanger te worden? Klik dan hier voor de vragenlijst.
- Voorspel lijkt erg belangrijk. Volgens onderzoek vergroot opwinding de kans om zwanger te worden. Wanneer je als vrouw vochtiger bent, zorg je voor een betere omgeving voor de zaadcellen en daarnaast is het zaad van betere kwaliteit wanneer de man opgewonden is. Kaarsjes, muziek en tijd voor voorspel is het advies dus 🙂
Daarnaast merk je dus de periode rondom je ovulatie dat je er meer waterige slijm is, waardoor seks ook ‘gemakkelijker’ en fijner is. Mooi bedacht van je lichaam he. - Orgasme. Het is logisch dat het klaarkomen van de man essentieel is om zwanger te worden. Maar wist je dat bij een vrouw een orgasme ook kan helpen om de sperma dichterbij de ‘bestemming’ te bewegen?
- Gebruik je een glijmiddel? Er zijn verschillende studies die aantonen dat glijmiddel (ook op waterbasis) invloed kan hebben op spermakwaliteit. Dus wellicht loont het om extra aandacht aan voorspel te besteden? 🥰
- Let op intoxicaties. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Er wordt geadviseerd om niet te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken wanneer je probeert zwanger te worden. Ik zeg echt niet dat je gelijk hoeft te stoppen met een wijntje te drinken wanneer je met vriendinnen gaat borrelen, maar vele onderzoeken wijzen uit dat het je vruchtbaarheid kan verbeteren. Ook speelt voeding een grote rol. Hoe zorg je voor een goede en gezonde basis? Klik hier voor deze blog.
- Een gezond lichaam lijkt sneller zwanger te worden. Eet gezond en gevarieerd (zie bovenstaande blog), maar zorg ook voor een gezond gewicht. Ook kan lichaamsbeweging je helpen om je fitter en vitaler te voelen, en te zijn.
- Ook is het belangrijk dat je partner de juiste keuzes maakt. Het advies uit onderzoek is dat de man ook let op intoxicaties. Probeer je al tijdje zwanger te worden en het lukt niet? Het kan lonen wanneer de man stopt met roken en alcohol te drinken.
- Slik 0,4-0,5mg foliumzuur per dag (ter preventie van open ruggetje & gehemelte) totdat je 10 weken zwanger bent. Wanneer je gezond & gevarieerd eet hoef je geen zwangerschapsvitamines te nemen. Wil je dit wel graag? Dan kun je kiezen voor zwangerschapsvitamines. Let alleen wel op dat er geen vitamine A aan toegevoegd is (te veel vitamine A is schadelijk)
- Ben je benieuwd of je mogelijk ergens tekorten hebt of zou je je gezondheid willen laten testen. Een EMB test heeft mij veel inzichten gegeven en krijg je fijne natuurlijke adviezen om je gezondheid te verbeteren. Zo kun je optimaal voor jezelf en je kindje zorgen. Klik hier om contact op te nemen met Riek die je hierbij kan helpen (en mij enorm geholpen heeft).
- Probeer niet te snel te wanhopen. De meeste stellen worden binnen 6 maanden zwanger, nadat zij besloten hebben om zwanger te willen worden. Je bent dus niet de enige als het niet ‘gelijk’ lukt.
Persoonlijke tips bij kinderwens
Toen wij probeerden zwanger te worden heb ik vele onzekerheden en twijfels herkent, die ik anders ook bij vrouwen zag als verloskundige. Voor meer herkenning en vertrouwen, heb ik alles vastgelegd in de 9 maanden podcast. Per week. Dus voor jou ook zeker de tip om de eerste 3-4 weken te luisteren. Inmiddels ruim 550.000x beluisterd!
Het lijkt belangrijk en tevens erg lastig te zijn om de focus van ‘ik wil zwanger worden’ los te laten. Het liefst ben je gelijk zwanger natuurlijk….. Je hebt er namelijk al een tijd over nagedacht, toen samen besproken en nu lijkt de perfecte tijd voor een kindje, maar wat als je niet binnen een paar maanden zwanger bent?
Vruchtbaarheid vrouw
Wist je dat jij als vrouw sinds je geboorte alle eicellen al bij je draagt in de eierstokken? En dat dus het aantal eicellen per maand afneemt?
Met de leeftijd neemt het aantal eicellen, dus ook je vruchtbaarheid, langzaam af. Gelukkig heb je bij de geboorte rond de 1 à 2 miljoen eicellen meegekregen en rond de puberteit zit je gemiddeld nog op 400.000 stuks. Daarom neemt pas vanaf 38 jaar je kans om zwanger te worden sneller af. Een gezonde vrouw van 35 jaar heeft rond de 55-75% kans om binnen één jaar zwanger te worden.
Eisprong is bij de vrouw noodzakelijk om zwanger te worden. Er zijn verschillende situaties mogelijk;
Wanneer je vermoed geen eisprong te hebben, kun je een afspraak maken bij je huisarts.
Tips bij het mogelijk verbeteren van je vruchtbaarheid:
- Leef gezond en laat je gezondheid testen (bijv. de EMB test)
- Blijf bewegen en sporten (niet overmatig)
- Gebruik geen drugs en alcohol. En rook niet. Wanneer je rookt heb je 10 tot 40% verminderde kans om zwanger te worden
Vruchtbaarheid man
Wist je dat de vruchtbaarheid van de man af kan nemen door intoxicaties, zoals: alcohol en roken? Daarom lijkt het verstandig wanneer je zwanger probeert te worden dat ook de man hiermee stopt. Het voordeel bij de man is dat de zaadcellen elke keer opnieuw aangemaakt worden en dat de kwaliteit van de zaadcellen bij het stoppen ervan snel kan verbeteren.
Tip bij het mogelijk verbeteren van sperma kwaliteit:
- Gezond eten. Dit geldt voor jullie beiden. Daarnaast wijst onderzoek uit dat tekort aan vitamine B11 (foliumzuur) & B12 (tekort komt vaker voor bij vegetariërs) bijvoorbeeld kan leiden tot slechter spermakwaliteit. Je kunt een bloedonderzoek bij je huisarts aanvragen.
Wat als je niet zwanger wordt?
Je spreekt over ‘het niet zwanger kunnen worden’ na 1 jaar dit te proberen. Na het stoppen met anticonceptie kan het soms een tijdje duren voordat je je cyclus leert kennen en je op de ‘juiste’ momenten seks hebt.
Probeer je al een jaar zwanger te worden? Dan is het goed om een afspraak te maken bij je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen en eventueel een doorverwijzing naar de gynaecoloog regelen.
Ik hoop dat je meeste vragen beantwoord zijn en dat jullie snel zwanger mogen worden 🙂
Liefs Doete,
Verloskundige
Links
Obstetrie en Gynaecologie, Heineman
Medical Embryology, Langman
Praktische verloskunde, Prins etc.
Prenatale zorg, compendium, Nijhuis
https://www.rikaonline.nl/spermakwaliteit-verbeteren/