image

Restless legs tijdens je zwangerschap?

Restless legs tijdens je zwangerschap. Lees tips in deze blog

Vermoeide benen en spierkrampen tijdens je zwangerschap en dan vaak ’s nachts… Zo vervelend! Toen je klein was kon je hier last van hebben vanwege de groeispurt, maar je kunt er ook last van hebben als je een ijzer tekort hebt of wanneer je zwanger bent. Yes… super vervelend!

Restless legs tijdens je zwangerschap

Het geeft vervelende spierkrampen en een intense drang om je benen te bewegen. Vaak komt dit ’s nachts voor, wanneer je probeert te slapen. Het jeukende, kriebelende, prikkelende en onrustige gevoel zit meestal in de onderbenen, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen, voeten en zelfs armen. Veel zwangeren (rond de 26%) hebben last van deze vervelende, maar vaak onschuldige kwaal. Hoewel het wel heel fijn zou zijn dat deze kwaal je in ieder geval niet meer wakker zou houden toch?!

In deze blog geef ik je wat meer informatie, maar ook hoe je dit met bepaalde voedingsmiddelen of vormen van magnesium dit gevoel kunt verlichten.

Restless legs tijdens je zwangerschap. Lees tips in deze blog

Oorzaken Restless Legs tijdens je zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben hier vaker last van. Vooral in het laatste trimester kan dit opspelen. Had je hier als zwangere voor je zwangerschap al last van? Dan kunnen deze klachten nog erger worden.
Daarnaast kunnen de volgende oorzaken nog meespelen:

 • Erfelijkheid & erfelijke ziekten (diabetes, reuma of schildklier problemen)
 • Bepaalde medicijnen
 • Tekort aan ijzer

Wanneer je last hebt van restless legs tijdens je zwangerschap is het goed om je verloskundige naar je ijzerwaarden te vragen. Om zo een eventuele ijzertekort te kunnen vaststellen.

Voeding tips

Volgens onderzoek (Healthline) kan ijzertekort RLS veroorzaken. Ook kunnen een tekort aan foliumzuur (vitamine B11) en magnesium een rol spelen. Deze beide voedingsstoffen zijn namelijk belangrijk bij het samentrekken van je spieren en de (on)gecontroleerde zenuwimpulsen.

Het eten van producten met IJzer, foliumzuur & magnesium raad ik je aan, om zo de symptomen te kunnen verlichten.

IJzerproducten
Spinazie & andere donkere bladgroentes
Avocado (wist je dat een avocado 6mg IJzer bevat en dat de aanbevolen hoeveelheid als vrouw ong. 15 mg is? Dus met avocado heb je bijna de helft al binnen)
Havermout
Gedroogd fruit
Kip of vis
Bonen
Roosvicee Ferro

Vitamine C in combinatie met ijzerproducten vergroot de kans op dat je lichaam de ijzer beter opneemt. Goede vormen van vitamine C zijn; citrus vruchten, broccoli & meloen. Als je deze toevoegt aan je maaltijd met ijzerrijke voedingsmiddelen, dan ben je goed bezig!

Producten met Foliumzuur
Spinazie & andere donkere bladgroentes
Bonen & lentils
Rijst & quinoa
Asperges
Volkoren pasta

Producten met Magnesium
Weer onze grote vriend spinazie
Pure chocolade
Bananen
Avocado
Noten zoals amandelen, pinda en cashewnoten
Peulvruchten
Pindakaas
Volkoren producten
Vette vis (zoals gebakken zalm filet)

Magnesium

Naast je voeding aan te passen kun je ook gebruik maken van Magnesium spray, badzout van Magnesium of Magnesium supplementen. Dit is veilig tijdens je zwangerschap, omdat een teveel aan magnesium je weer uitscheidt. Maar als je liever geen supplementen neemt, kun je dus ook starten met spray of badzout: je huid neemt magnesium goed op en kan deze klachten op deze manier sneller verlichten!

Vermijden

Producten met cafeïne kun je beter laten staan, omdat deze ook je zenuwstelsel stimuleren:

 • Koffie
 • Thee met caffeine
 • Energy drankjes (please, drink deze niet, zit zoveel suiker in!)

Ook kun je beter gefrituurd, bewerkt of suikervrije producten laten staan. Wil je weten op welke manier je sowieso een goede basis kan leggen voor je kindje? In plaats alleen te lezen over het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen eten, dan kun je deze blog lezen.

Vaak is RLS het ergste wanneer je op bed ligt. Het is daarom belangrijk dat je je slaapkamer een relaxte plek maakt. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel en donker is. Kom je moeilijk in slaap? Probeer eens een boek te lezen. Zet je telefoon uit of leg deze niet te dichtbij je bed (ivm de prikkels).

Overige tips

 • Bewegen
 • Warme of wissel douche (thv je benen) nemen voordat je gaat slapen (test wat voor jou werkt)
 • Kruik of ice-pack op de plek bij RLS (probeer voor jezelf uit of warmte of kou beter helpt)
 • Laat je benen masseren
 • Gebruik een foam roller om je benen en de spieren te ontspannen
 • Drink voldoende

Ik hoop dat de tips je verder kunnen helpen en wens je een ontspannen zwangerschap toe.

Liefs Doete,
Verloskundige

Inspiratiebron

https://www.healthline.com/health/restless-leg-syndrome-diet#foods-to-avoid

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2024

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer