Probiotica tijdens de zwangerschap: wat is het belang? Je darmen bevatten biljoenen bacteriën, zowel goede als slechte. Dit geheel van bacteriën wordt ook wel je darmflora of het microbioom genoemd. Je hebt vast wel eens gehoord van de termen prebiotica en probiotica. Maar wat houden deze termen precies in, en waarom zijn ze zo belangrijk tijdens je zwangerschap? Dat lees je in deze blog.
Prebiotica en probiotica tijdens je zwangerschap
Prebiotica kunnen gezien worden als voedsel voor de goede darmbacteriën. Ze bestaan uit onverteerbare voedingsvezels. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals asperges, uien, artisjokken, wortels, knoflook, bananen en haver. Probiotica komen van nature voor in gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi, natto en kefir. Deze bevatten goede bacteriën die essentieel zijn voor een gezonde darmflora.
Advies over probiotica rondom de geboorte
In de baarmoeder is het darmstelsel van de baby steriel. Wanneer je kindje via een natuurlijke bevalling ter wereld komt, neemt het de darmflora van de moeder over via het geboortekanaal. Hoe gezonder de darmflora van de moeder, des te gunstiger voor de darmflora van de baby. Om deze reden adviseer ik zwangere vrouwen om ten minste twee maanden voor de bevalling probiotica als supplement te nemen.
En wat als het een keizersnede wordt?
Een keizersnede betekent niet dat je kindje meteen een achterstand heeft en dat je hier geen invloed op kunt uitoefenen. Tegenwoordig kun je gebruik maken van vaginale seeding, heb je daar al van gehoord? Hierbij wordt een gaasje in de vagina gebracht, waarna de huid en mond van de baby ermee worden ingewreven. Ook het geven van borstvoeding draagt bij aan de opbouw van een gezonde darmflora bij de baby. De benodigde bacteriën bevinden zich zowel in de melk die je produceert als rond je tepels.
Waarom is de darmflora zo belangrijk?
Aangezien 80% van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt, is een gezonde darmflora van groot belang voor het versterken van de weerstand. Dit verkleint de kans op darmkrampjes, eczeem, zwangerschapsdiabetes en constipatie tijdens de zwangerschap.
Tips bij het kiezen van probiotica tijdens je zwangerschap
Maar waar moet je op letten bij het kiezen van probiotica?
- Kies voor een probiotica met meerdere stammen
- Geef de voorkeur aan een variant waar ook prebiotica aan is toegevoegd. Hierdoor krijgen de goede bacteriën direct voeding en is de overlevingskans van probiotica in het spijsverteringsstelsel groter.
- Kies bij voorkeur voor probiotica in een afzonderlijk sachet. Zo weet je zeker dat het beschermd is tegen lucht, vocht en licht.
- Vermijd zuiveldrankjes waar probiotica aan is toegevoegd, omdat deze meestal slechts één stam bevatten en vaak veel suiker bevatten.
Klik hier voor mijn favoriete probiotica rondom zwangerschap en moeder worden: link naar favoriete probiotica.
Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren.
Lieve groetjes,
Riek (Foodfriek) in samenwerking met Dubbel Zen
Meer weten of advies voor jouw situatie? Klik dan hier