image

Probiotica tijdens de zwangerschap

waarom probiotica tijdens je zwangerschap + tips

Probiotica tijdens de zwangerschap: wat is het belang? Je darmen bevatten biljoenen bacteriën, zowel goede als slechte. Dit geheel van bacteriën wordt ook wel je darmflora of het microbioom genoemd. Je hebt vast wel eens gehoord van de termen prebiotica en probiotica. Maar wat houden deze termen precies in, en waarom zijn ze zo belangrijk tijdens je zwangerschap? Dat lees je in deze blog.

Prebiotica en probiotica tijdens je zwangerschap

Prebiotica kunnen gezien worden als voedsel voor de goede darmbacteriën. Ze bestaan uit onverteerbare voedingsvezels. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals asperges, uien, artisjokken, wortels, knoflook, bananen en haver. Probiotica komen van nature voor in gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi, natto en kefir. Deze bevatten goede bacteriën die essentieel zijn voor een gezonde darmflora.

Advies over probiotica rondom de geboorte

In de baarmoeder is het darmstelsel van de baby steriel. Wanneer je kindje via een natuurlijke bevalling ter wereld komt, neemt het de darmflora van de moeder over via het geboortekanaal. Hoe gezonder de darmflora van de moeder, des te gunstiger voor de darmflora van de baby. Om deze reden adviseer ik zwangere vrouwen om ten minste twee maanden voor de bevalling probiotica als supplement te nemen.


En wat als het een keizersnede wordt?

Een keizersnede betekent niet dat je kindje meteen een achterstand heeft en dat je hier geen invloed op kunt uitoefenen. Tegenwoordig kun je gebruik maken van vaginale seeding, heb je daar al van gehoord? Hierbij wordt een gaasje in de vagina gebracht, waarna de huid en mond van de baby ermee worden ingewreven. Ook het geven van borstvoeding draagt bij aan de opbouw van een gezonde darmflora bij de baby. De benodigde bacteriën bevinden zich zowel in de melk die je produceert als rond je tepels.

Waarom is de darmflora zo belangrijk?

Aangezien 80% van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt, is een gezonde darmflora van groot belang voor het versterken van de weerstand. Dit verkleint de kans op darmkrampjes, eczeem, zwangerschapsdiabetes en constipatie tijdens de zwangerschap.

Tips bij het kiezen van probiotica tijdens je zwangerschap

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van probiotica?

  • Kies voor een probiotica met meerdere stammen
  • Geef de voorkeur aan een variant waar ook prebiotica aan is toegevoegd. Hierdoor krijgen de goede bacteriën direct voeding en is de overlevingskans van probiotica in het spijsverteringsstelsel groter.
  • Kies bij voorkeur voor probiotica in een afzonderlijk sachet. Zo weet je zeker dat het beschermd is tegen lucht, vocht en licht.
  • Vermijd zuiveldrankjes waar probiotica aan is toegevoegd, omdat deze meestal slechts één stam bevatten en vaak veel suiker bevatten.

Klik hier voor mijn favoriete probiotica rondom zwangerschap en moeder worden: link naar favoriete probiotica.

Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren.

Lieve groetjes, 

Riek (Foodfriek) in samenwerking met Dubbel Zen

Meer weten of advies voor jouw situatie? Klik dan hierwaarom probiotica tijdens je zwangerschap + tips

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2024

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer