image

Is een perineum massage tijdens je zwangerschap zinvol?

Kleinere kans op knippen en scheuren met perineum massage? En hoe doe je het? Dat lees je in deze blog

Perineum massage tijdens je zwangerschap zinvol? Heel eerlijk, ik was nooit zo overtuigd van masseren van het perineum tijdens je zwangerschap. Ook heb ik weinig bevallingen begeleid van moeders die regelmatig hun perineum hadden gemasseerd.
Totdat ik me tijdens mijn zwangerschap meer begon te verdiepen in alles rondom de bijzondere periode van moeder worden… Daardoor kwam ik opnieuw in ‘contact’ met perineum massage en werd ik steeds enthousiaster. Via mijn bekkenfysiotherapeut kreeg ik een aantal wetenschappelijke onderzoeken toegestuurd, waardoor ik inmiddels helemaal overtuigd ben.
Ik ga mijn perineum masseren vanaf 34 weken, om de kans op scheuren te verminderen. Ik vertel je graag meer over de waarom ik uiteindelijk  enthousiast ben geworden en hoe dit nou precies werkt!

Wat is een perineum massage?

Het perineum is het gebied tussen je vagina en je anus. Met een perineum massage kan je tijdens je zwangerschap het perineum al voorbereiden op dat je kindje straks geboren wordt. Door deze massage zal er een betere doorbloeding zijn en wordt het weefsel soepeler. Ook raak je op deze manier meer vertrouwd met het gevoel als je kindje straks geboren wordt.

Perineum massage tijdens je zwangerschap de moeite waard?

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het gebruik van perineum massage tijdens je zwangerschap de kans op episiotomie (knip tijdens de bevalling), maar ook het risico op inscheuren verminderd (vooral voor grote rupturen) én dat de wondgenezing nadien, als  er wel een ruptuur optreedt , aanzienlijk verbetert! ! Ook ervaren kraamvrouwen minder pijn achteraf.

Mocht je geïnteresseerd zijn in één van de onderzoeken die mij hebben overtuigd? Klik dan hier

Hoe zou het voor jou zijn wanneer je meer ontspannen bent, goed voorbereid bent én zelfs uitkijkt naar de geboorte van jullie kindje?

Volg mijn webinar voor een meer ontspannen geboorte

Belangrijk om te weten

 • Vanaf 34 weken
 • Niet toepassen bij gebroken vliezen, vaginale bloedingen of ontstekingen
 • Gebruik een natuurlijke olie, bijvoorbeeld kokosolie of Weleda perineum olie
 • Blijf goed doorademen tijdens deze massage. Je kunt gebruik maken van de volgende ademhalingstechniek: 4 tellen via je neus in te ademen en 5-6 tellen via je mond uit te ademen. Zo blijf je zo ontspannen mogelijk en kun je je ook op de geboorte voorbereiden met deze techniek

Perineum massage

Vanaf 34 weken kun je elke dag of om de dag je perineum masseren voor ongeveer 5-10 minuten. Het is aan te raden om vooraf een warme douche, bad te nemen of warme kompressen op je vagina te leggen. Zodat je bekkenbodem goed kan ontspannen.

 1. Ga comfortabel liggen met een kussen achter je rug en je benen gebogen
 2. Doe olie op je vingers en smeer eerst je perineum in en de benedenrand van je vagina
 3. Plaats de duimen een aantal cm je vagina in (ongeveer 3cm) en duw ze langs de rand richting je anus. Beweeg je duimen in een soepele beweging heen en weer (zie afbeelding hieronder)
 4. Nadat de olie is in gemasseerd, kun je (wanneer het goed voelt) de druk iets verhogen. Totdat er een branderig of stekend gevoel ontstaat. Deze rek mag je een paar minuten aanhouden, maar zonder een pijngevoel te geven. Dus test dit voor jezelf uit
 5. Wissel dan af met een paar minuten het weefsel tussen je duimen en wijsvingers te masseren met een ronde beweging
 6. Sluit af met de druk met je duimen, zodat je het weefsel lichtjes op rek brengt. Je kunt nu ook afwisselen door van binnen naar buiten te masseren, in plaats van alleen van boven naar beneden. Wissel dus de bewegingen af
 7. Verhoog de intensiteit per dag/week, wat goed voor jou voelt
Is een perineum massage zinvol? Verloskundige Doete geeft antwoord + tips

Het branderige gevoel dat bij deze massage ontstaat, kun je later herkennen wanneer het hoofdje van je kindje geboren wordt. Combineer de massage dus ook vooral met een fijne ademtechniek, die je ook tijdens de geboorte kunt gebruiken.

Benieuwd hoe dit visueel eruit ziet? Bekijk hier mijn Instagram-reel om visueel te zien hoe dit wordt gedaan.

Extra tips om de kans op inscheuren te minimaliseren.

Daarnaast deel ik nog graag mijn overige verloskundige tips om tijdens de bevalling te zorgen voor je vulva.

✨ Warmte (bijv. bad, douche of warme washand). Klik hier voor de ultieme tip voor tijdens de persfase!
✨ Houding (bijv. handen en knieën of zijligging)
✨ Vertrouwen en ‘samenwerking’ met je verloskundige

Natuurlijk kun je inscheuren niet helemaal voorkomen, maar met deze tips zorg je voor goede doorbloeding van je vagina en het langzamer geboren worden van je kindje. Dit kan  de kans op inscheuren verminderen.

Meer tips?

Je kunt je hier gratis aanmelden voor mijn webinar voor een meer ontspannen geboorte.

Liefs Doete,

Verloskundige

Inspiratie bron:

– Zwanger & Fit: bijlage 12: perineum massage

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2024

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer