Ontsluiting tijdens de bevalling

Ontsluiting tijdens de bevalling kun je bepalen met een inwendig onderzoek, ook wel bekend als een vaginaal toucher in vaktermen, wordt uitgevoerd door de verloskundige. Bijvoorbeeld om te voelen of je bevalling begonnen is (of er ontsluiting is) en mogelijk tijdens de geboorte, om de vordering van de ontsluiting op te volgen. Maar wat voelen we als verloskundige dan precies? En wat is ontsluiting? En is dat onderzoeken echt nodig?

Hoe?

De verloskundige zal je langzaam en voorzichtig met eerst een en daarna twee vingers inwendig gaan voelen. Met twee vingers zal ze je baarmoedermond ‘opzoeken’ en voelen. Hieronder zie je schematisch hoe dat er van binnen uit ziet. Je verloskundige raakt dus inderdaad ook het hoofdje aan (met of zonder vliezen), wanneer er ontsluiting is. Maar wat is dan precies ontsluiting en hoe voelt je verloskundige dit?

Ontsluiting tijdens de bevalling?

Baarmoedermond
9 maanden lang zorgt je baarmoeder(mond) ervoor dat je kindje ‘binnen’ blijft. Je baarmoeder is een grote spier en aan het uiteinde zit een soort tuitje. Soms kun je al last hebben van harde buiken, die nog niet voor verandering van je baarmoedermond zorgen. Wanneer je weeën krijgt, die voor ontsluiting zorgen, dan is de bevalling begonnen. Dit komt het meeste voor tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Een ruime periode rondom je uitgerekende datum dus.

Je baarmoedermond is gedurende de langste periode van je zwangerschap lang en gesloten (zie hierboven bij niet verstreken baarmoederhals). Richting de uitgerekende datum zul je vaker last krijgen van oefen weeën. Deze weeën kunnen voor verandering aan je baarmoedermond zorgen. Ontsluiting is een onderdeel van deze verandering, maar meestal begint het met korter en zachter worden van het ’tuitje’, je baarmoedermond. Dit proces staat bekend als verstrijking (korter worden van) en verweking (zachter worden van). Wanneer je baarmoedermond rijp is, is ze ontvankelijker voor weeën om te gaan open staan. BeetjeHet bovenste plaatje laat zien dat je baarmoedermond nog lang(er) en gesloten is. Het onderste plaatje laat zien dat de baarmoedermond korter geworden is en hiermee ook is gaan open staan.

Vooral bij een eerste kindje verloopt dit proces vaak volgens een vast regime. Wanneer je al eerder bevallen bent, dan weet je baarmoeder en baarmoedermond wat er gaat gebeuren en verlopen deze processen (wanneer je gaat bevallen) meer tegelijk. Je baarmoeder en baarmoedermond zijn dan al meer vertrouwd met het proces. Je kunt dan bijvoorbeeld al ontsluiting hebben, terwijl je baarmoedermond nog niet helemaal kort is. lastig voor te stellen misschien. Hieronder zie je een afbeelding hoe dit schematisch eruit ziet.

Ontsluiting tijdens de bevalling

Het bovenste plaatje laat zien dat je baarmoeder mond nog lang(er) en gesloten is. Het onderste plaatje laat zien dat de baarmoeder mond korter geworden is en hiermee ook is gaan open staan.

Vooral bij een eerste kindje verloopt dit proces vaak volgens een vast regime. Wanneer je al eerder bevallen bent, dan weet je baarmoeder en baarmoedermond wat er gaat gebeuren en verlopen deze processen (wanneer je gaat bevallen) meer tegelijk. Je kunt dan bijvoorbeeld al ontsluiting hebben, terwijl je baarmoeder mond nog niet helemaal kort is.


Hoe zou het voor jou zijn wanneer je meer ontspannen bent, goed voorbereid bent én
zelfs uitkijkt naar de geboorte van jullie kindje?

Volg mijn webinar voor een meer ontspannen bevalling én perfecte start van de voorbereiding op de bevalling.

Ontsluiting

Hierboven heb je kunnen lezen dat er een heel proces plaatsvindt voordat je daadwerkelijk gaat bevallen. Vaak merk je dit helemaal niet op, omdat inwendig onderzoek niet standaard gedaan wordt. Dit wordt gedaan wanneer de verloskundige denkt dat de bevalling begonnen is of omdat er een medische reden voor is.

Zodra je baarmoedermond ‘rijp’ is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is. Hieronder volgt een afbeelding van een schematisch overzicht, in fruit, wat wij dan precies voelen en in welke cm’s we dit kunnen classificeren.

Volledige ontsluiting

Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt, is je lijf klaar voor de geboorte van je kindje. Dan ga je van de fase van ontsluiting  naar de daadwerkelijke bevalling (uitdrijvingsfase volgens medisch jargon). Tijdens deze fase hoef je de contracties niet meer weg te ademen, maar kun je met de kracht van de weeën gaan persen. 10 cm ontsluiting betekent eigenlijk dat er geen ontsluitingsring, dus geen baarmoedermond, meer staat.

Waarom inwendig onderzoek?

Wanneer je weeën hebt kan de verloskundige je gaan onderzoeken, tijdens de geboorte (om de vordering op te volgen) of wanneer er een medische reden is.

Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.


Zwangerschapscursus
Tijdens een zwangerschapscursus (zoals de Dubbel Zen cursus) kun je leren hoe je op je intuïtie kunt vertrouwen, maar ook hoe je aan jezelf kunt merken in welke fase van de geboorte je je bevindt.

Meer kennis geeft vertrouwen en vertrouwen zorgt voor ontspanning. En dat kun je goed gebruiken tijdens de geboorte van je kindje.

Ik wens je nog een fijne zwangerschap en alvast succes met de geboorte!

Benieuwd of mijn zwangerschapscursus iets voor jou is?

Meld je hier aan voor mijn webinar en bereid je voor op een ontspannen bevalling.

Liefs Doete,

Verloskundige

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2025

Vergoeding zwangerschapscursus 2025 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2025. Ik heb in deze blog

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer