Last van maagzuur tijdens je zwangerschap?
Je bent niet de enige…. Ongeveer 70% van de zwangeren heeft last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. In het begin van je zwangerschap kun je er last van krijgen doordat je hormoonhuishouding veranderd. Vaak wordt het beter als je lichaam zich opnieuw heeft ingesteld op deze nieuwe situatie. Totdat in je derde trimester je baby zo groot is, dat je organen (inclusief je maag) in verdrukking komen. Vervelend! Lees de beste tips tegen maagzuur tijdens de zwangerschap in deze blog.
Naast misselijkheid is maagzuur een veelvoorkomend zwangerschapskwaal. Het hormoon Progesteron is de oorzaak hiervan. Progesteron is belangrijk om je bekken te verweken, wat belangrijk is tijdens de geboorte van je kindje. Alleen verweekt progesteron niet alleen je bekken, ook je maagklep kan hierdoor tijdelijk minder goed functioneren.
Én je raad het al….. Hierdoor heb je meer kans op maagzuur. Deze klep zou de zure inhoud van je maag tegen moeten houden. Daarnaast gaat je buik (in de loop van de zwangerschap) steeds meer omhoog groeien wat je organen (en dus ook maag) een andere positie geven. De zure inhoud van de maag kan daardoor de slokdarm ingeduwd worden en een brandend gevoel geven.
Positie van je organen tijdens je zwangerschap
Welke functie heeft maagzuur?
Maagzuur is een zure stof waarmee je voedsel verteert wordt. Je maag heeft een beschermlaag, maar als er maagzuur in je slokdarm terecht komt (bijvoorbeeld door niet goed functioneren van je maagklep) geeft dat een vervelend brandend gevoel.
Naast duidelijke klachten van brandend maagzuur, kun je ook vage symptomen hebben. Zoals;
– Branderig gevoel slokdarm
– Misselijkheid of opgeblazen gevoel
– Pijn voor in de borst of thv maagstreek
Tips bij maagzuur tijdens je zwangerschap
– Linker zij liggen ’s nachts of je hoofdeinde licht omhoog (met extra kussen)
– Kleine maaltijden verdeeld over de dag
– Houdt eten en drinken gescheiden, bij voorkeur drink tot halfuur voor en 1 uur na je maaltijd
– Eet vezelrijke voeding en drink genoeg water
– Eet langzaam en kauw goed
– Vermijd vet en pittig eten
– Eet waar je wel zin in hebt 🙂 Ook al is dat ongezonder dan anders, dat komt weer, beloofd 😉
Pro tip: slik een (droge) eetlepel havermout. Dit kan de maagzuur neutraliseren.
Wist je dat gember een hulpmiddel hierbij kan zijn (bijv. stukjes verse gember in je thee), maar dat je ook gewoon een maagzuurremmer zoals Rennie mag nemen?
De tips voor gember bij misselijkheid kunnen ook helpen bij maagzuur, klik hier voor deze blog.
Wanneer de tips niet helpen, kun je ook je verloskundige om advies vragen. Soms kunnen zij (in overleg met gynaecoloog) iets anders voorschrijven.
Liefs Doete,
Verloskundige