Alles over je baarmoeder tijdens de zwangerschap. Van klaarkomen (yes, ik kom gelijk even met de deur binnenvallen), menstrueren, innesteling van een bevruchte eicel, je kindje negen maanden dragen, de bevalling en daarna ervoor zorgen dat het weer in haar ‘oude’ staat wordt hersteld… De baarmoeder is een uniek (gespierd) orgaan en extra bijzonder is je baarmoeder tijdens de zwangerschap. Zoveel verschillende functies én zo belangrijk! Alle lof voor je baarmoeder dus. Lees in deze blog alles over haar 🙂
Vrouwelijk orgaan
Je baarmoeder bevindt zich in de onderbuik en is, wanneer je niet zwanger bent, een peervormig orgaan (en ook ongeveer net zo groot als een peer, wanneer je nog nooit zwanger bent geweest) tussen de 7cm en 10cm lang. Ze bevindt zich tussen de blaas en endeldarm. Je baarmoeder wordt op zijn plek gehouden door verschillende banden, ligamenten. De werkelijke positie wisselt echter voortdurend wanneer de blaas zich vult.
Je baarmoeder bestaat uit het baarmoederslijmvlies, baarmoederwand, baarmoederhals en de baarmoedermond. Je baarmoeder is via de eileiders verbonden met de eierstokken.
Baarmoederslijmvlies
Dit staat bekend als het endometrium, en dit slijmvlies bedekt de baarmoeder. Een bevruchte eicel kan zich hier innestelen en uitgroeien tot je kindje.
Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, stoot de baarmoeder het endometrium af, tijdens de menstruatiecyclus . Om zich weer voor te bereiden op een eventuele zwangerschap, yes (meestal) rond de 28 dagen weer.
Baarmoederwand
Deze wand bestaat uit verschillende lagen.
Aan de binnenkant bevindt zich het baarmoederslijmvlies, zoals je hierboven hebt gelezen. Rondom het endometrium zit het myometrium en daaromheen het perimetrium.
Het myometrium is de grote (spier)laag. Deze spierlaag bevat gladde spiercellen, die belangrijk zijn bij de contracties tijdens de geboorte (maar die ook schuldig zijn aan de harde buiken en oefenweeën).
Het perimetrium is de buitenste (bindweefsel) laag. Deze bekleedt de buitenkant van de baarmoeder en verbindt de overige organen met de baarmoeder. Hierin lopen bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.
Baarmoederhals
De baarmoederhals is het onderste (slanke) gedeelte van de baarmoeder. Deze hals is de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Mocht je het leuk vinden, je kunt je baarmoederhals zelf met je vingers voelen (wanneer je met twee vingers naar binnen gaat). Deze voelt stug aan (beetje zoals het uiteinde van je neus).
Baarmoedermond
Het gedeelte wat je dan aanraakt met je vingers is de baarmoedermond en is het uiteinde van de baarmoederhals, en hieronder te zien als cervix. Je baarmoedermond is normaal gesloten, hoewel de spermacellen er dus wel doorheen kunnen ‘zwemmen’ op zoek naar een eicel. Niet hermetisch afgesloten dus.
Tijdens de bevalling, zal de baarmoederhals korter (rijp) worden en baarmoedermond gaan ontsluiten. Hoe dit in zijn werk gaat, kun je hier alles over lezen.
Je baarmoeder tijdens de zwangerschap, de veranderingen:
In een zwangerschap staat de groei en ontwikkeling van het kindje in de baarmoeder centraal. De baarmoeder (oftewel uterus) bevat in een zwangerschap het kindje, moederkoek (placenta) en het vruchtwater. Het kindje groeit in circa 38 weken naar ongeveer 3500 gram, de placenta naar ongeveer 600 gram en het vruchtwater naar zo’n 400 ml (met een piek rond 30 weken). Vanuit dit gemiddelde zijn logischerwijze vele spreidingen mogelijk.
Tijdens een zwangerschap groeit de baarmoeder met het kindje mee. De omvang en het gewicht neemt dus sterk toe. Qua grootte zo groot als een watermeloen (met in het begin een vorm van een peer) met een gewicht van 1kg (van 60 gram in begin staat)!
Niet alleen vanwege de groei van de baby, maar ook omdat de spierlaag dikker wordt en de klieren (voor goede doorbloeding) in je baarmoederslijmvlies toenemen.
Seksuele opwinding
Yes ook deze functie hoort erbij. Want zonder seks geen zwangerschap, you know.
Wanneer je opgewonden bent stroomt er meer bloed naar het bekken en de baarmoeder. Op dat moment wordt je baarmoeder een stukje groter, wat bijdraagt aan het gevoel van spanning en opwinding. Ook wordt je baarmoeder licht ‘opgetild’ en kantelt deze ietwat naar achteren. Tijdens een orgasme trekken de spieren in je vagina en baarmoeder dus samen.
Innesteling embryo
Door oestrogeen en progesteron zorgt het endometrium voor innesteling en bescherming van het embryo (eerste 10 weken van de zwangerschap). Oestrogeen zorgt bijvoorbeeld dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en progesteron zorgt voor meer slijmklieren. Alles voor bescherming en groei van het embryo in het begin van de zwangerschap.
Ben je zwanger en benieuwd naar de groei van je kindje? Daarbinnen in je buik? Ontdek de betoverende animaties in de Dubbel Zen app. Voor meer herkenning, vertrouwen en ontspanning, waardoor je meer verbinding met jezelf, je zwangerschap en je kindje zult ervaren. Voor een goede start van jullie samen.Van week tot week in betoverende animaties van Klein Leven. Speciaal voor jou, met veel liefde gemaakt. Helemaal gratis.
Oefenweeën
Deze contracties zijn een normaal verschijnsel in de tweede helft van de zwangerschap. Deze oefenweeën noemen we ook wel harde buiken. Deze harde buiken (braxton-hicks-contracties) onderscheiden zich van de weeën bij de bevalling, doordat ze niet voor ontsluiting zorgen. Dit komt doordat het signaal nog niet is geprogrammeerd (gemakkelijk uitgelegd) en de baarmoedermond nog niet zacht (verweekt oftewel rijp) is.
De bevalling
De spierlaag van de baarmoeder bestaat uit complex gladde spierbundels. De verschillende spierlagen, bundels, werken nauw samen en in de verschillende fases van de geboorte hebben ze verschillende functies.
De contracties (het samentrekken) van de baarmoeder, oftewel de échte weeën, zorgen uiteindelijk voor ontsluiting. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen de weeën in kracht en frequentie toenemen, evenals de ontsluiting. Wanneer er volledige ontsluiting is (wat dat inhoudt, lees je hier), begint de volgende fase. Tijdens deze fase zal het kindje geboren worden. Tijdens deze verschillende momenten hebben de spierbundels verschillende functies en is dit ook op verschillende plekken in de buik waarneembaar. In het begin van de bevalling , zullen deze contracties voornamelijk onder in de buik waarneembaar zijn.
Halverwege (actieve fase, 5 cm), wanneer de weeën krachtiger zijn, zullen de weeën ook in de bovenbuik te voelen zijn.
En wanneer het kindje geboren wordt, zijn er persweeën waarneembaar bovenin in buik. Bijzonder dat een zo’n orgaan deze verschillende functies weet te rocken.
Na de geboorte van het kindje, zal de baarmoeder moeten samentrekken om de moederkoek geboren te laten worden. Om vervolgens ook samen te trekken tot een harde ‘bal’ om het bloeden van de ‘wond’ van de moederkoek (aan de binnenkant van je baarmoeder) te stelpen.
Hierboven is een korte uitleg van alle verschillende fases van de bevalling , maar zo krijg je een idee. Wat een uniek (gespierd) orgaan, hè?! En zo bijzonder dat je kindje eerst 9 maanden lang mag groeien in je baarmoeder en dat dezelfde baarmoeder daarna kan samentrekken om je kindje geboren te laten worden.
Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren.
Liefs Doete,
Verloskundige
Inspiratiebronnen
https://www.ensie.nl/oosthoek/baarmoeder
https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/baarmoeder/item45060
Heineman et al. Obstetrie en gynaecologie. De voortplanting van de mens (2007)