image

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling: alles wat je moet weten

Het inleiden van de bevalling kan geadviseerd worden wanneer er een medische reden is rond de gezondheid van jou of je kindje. Het is belangrijk dat de gynaecoloog of klinisch verloskundige met jou bespreekt wat de voor- en nadelen zijn en welke risico’s er zijn. Ook is het inleiden een advies. Je hebt altijd een keuze.

Welke vragen kun je stellen wanneer de zwangerschap of bevalling anders loopt dan verwacht? Bijvoorbeeld bij aan inleiding? Maak gebruik van het BRAINS model

Opties voor het inleiden van de bevalling

Het kunstmatig breken van de vliezen is vaak het startpunt van inleiden. Meestal opgevolgd door een infuus met weeën opwekkers. Dit is alleen mogelijk wanneer er voldoende ontsluiting is. Voordat je voldoende ontsluiting hebt, is het verstrijken (korter en weker worden van je baarmoedermond) belangrijk. Wanneer je lichaam nog niet klaar is om te bevallen, zie je vaak dat dit nog niet voldoende is. Waardoor eerst je baarmoedermond rijp gemaakt moet worden, voordat daadwerkelijke inleiding en bevallen mogelijk is.

Rijp maken van je baarmoedermond door middel van ballon katheter

Dit is de meest voorkomende manier van inleiden. Er wordt een Foley ballon katheter in je baarmoeder geplaatst, net voorbij je baarmoedermond. Daarna wordt het ballonnetje gevuld tot 30 of 50cc, waardoor deze op spanning komt te staan. Je lichaam zal hier op reageren door harde buiken te maken. Vaak leidt dit tot 2-3cm ontsluiting, waardoor de katheter in je vagina of helemaal eruit zal vallen. Dit kan na 1 dag, maar kan soms ook meerdere dagen duren.

Inleiden van de bevalling - een van de meest gebruike mogelijkheden is een ballon katheter. Zie hier hoe dit werkt.

Stappen van plaatsen van een ballon katheter:

 1. Er wordt een CTG gemaakt om de conditie van je kindje en de weeën activiteit van jou te beoordelen
 2. Met een inwendig onderzoek wordt je baarmoedermond beoordeeld. Is je baarmoedermond al verkort? al wat zachter? staat deze al open? en is het hoofdje al ingedaald?
 3. Na het onderzoek word met jou de opties besproken en overwogen
 4. Wanneer je akkoord bent wordt er door middel van een speculum een ballon katheter geplaatst. Voorbij je baarmoedermond, in je baarmoeder, tegen het hoofdje van je kindje aan
 5. Daarna wordt deze gevuld tot 30cc
 6. Het speculum wordt er weer uit gehaald en door middel van inwendig onderzoek wordt er beoordeeld of deze juist zit
 7. Na het plaatsen volgt opnieuw een CTG.

Wanneer alles goed is mag je vaak naar huis. De volgende ochtend wordt opnieuw beoordeeld hoe rijp je baarmoedermond is en wordt het verdere beleid met jou afgewogen.

Er is een onderzoek gedaan naar de risico’s omtrent het inleiden door middel van een Foley katheter of inleiden met medicatie. Hierbij heeft de Foley katheter de voorkeur gekregen. Lees het onderzoek hier.

Voor- en nadelen van inleiden

Voordeel:

 • Een manier om de baby eerder te laten komen, wanneer dit medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld wanneer de groei achterblijft bij je kindje, wanneer jij Pre-eclampsie of zwangerschapscholestase hebt. En uiteraard wanneer jij dit, om welke reden dan ook, weloverwogen hebt beslist.

Nadelen:

 • Grotere kans op langdurige geboorte (je lichaam is er nog niet klaar voor)
 • Meer kans op kunstverlossingen (28% vs 23,9% bij spontane geboorte), keizersneden (29,3% vs 13,8%), pijnstilling (71% vs 41.3%), knip (41.2% vs 30,5%) en ruim bloedverlies na de geboorte (2.4% vs 1,5%)
 • Kans op hypoxie bij de baby: doordat er sterkere (onnatuurlijke) weeën zijn kan de baby meer moeite krijgen met de geboorte. Daardoor is continu monitoring van de hartslag van de baby geadviseerd. Lees hier meer informatie
 • Grotere kans op een traumatische ervaring van de geboorte. Dit komt doordat de steun tijdens de geboorte anders ervaren wordt en door een medisch verloop van de bevalling: (spoed) keizersnede, kunstverlossing of complicaties.

Bekijk het recente onderzoek met deze cijfers hier.

Daarom is het zo belangrijk om het inleiden van de bevalling goed te overwegen. Ik ben trouwens niet tegen inleiden, maar ik vind wel dat er regelmatig wat ’te licht’ over nagedacht wordt. Zowel door zorgverlener als zwangere. Nu je de informatie hebt, kun je dit samen met je zorgverlener bespreken en dit thuis, samen, overwegen.

De gehele richtlijn over inleiden van de baring voor verloskundigen, lees je hier.

 

Het inleiden van de bevalling is een onderdeel van The Ultimate Birth Guide.

Van de module: wat als het anders loopt. Belangrijk om je ook voor te bereiden op situaties buiten de standaard en ‘volgens de boekjes’. Zodat het je niet overvalt en je straks met trots kan terugkijken.

Bereid je ook voor op: wat als het anders loopt. Zoals het inleiden van de bevalling

Meer weten? Klik hieronder.

Liefs Doete,

Verloskundige

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2024

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer