image
,

Hoe kies je een verloskundige?

Tips voor ontspannen bevalling van verloskundige Doete

Tips voor het kiezen van een verloskundige

Wanneer je een positieve test hebt gehad ben je zwanger! Gefeliciteerd! Maar wat komt er nu op je af? Moet je al dingen regelen? En moet je je direct aanmelden bij een verloskundige?
Ik heb een blog geschreven over mijn verloskundige tips als je net zwanger bent. Deze blog lees je hier.

Een van de  tips die ik in deze blog deel is om je zo snel mogelijk aan te melden bij een verloskundigenpraktijk. Sommige praktijken zijn zo geliefd dat ze voor bepaalde perioden een stop hebben op nieuwe aanmeldingen. Dus (soms geldt) hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Maar hoe kies je een verloskundige?

Verloskundige zorg in Nederland

Als je zwanger bent kun je zelf contact opnemen en een afspraak maken met een eerstelijns verloskundige (zie hieronder voor meer informatie over de ‘1e-2e-3e lijn verloskundige zorg‘ in NL).

Je bent dus vrij om zelf een verloskundige uit te kiezen; net als je je eigen huisarts mag bepalen. Veel vrouwen kiezen een verloskundige in de buurt, maar vooral in grote steden zijn er veel opties. Kies een praktijk die bij je past; bij welke verloskundige(n) je prettig voelt. Je kunt je oriënteren door andere vrouwen te vragen naar hun ervaringen bij verloskundigenpraktijken of je kunt langsgaan bij een praktijk om een indruk te krijgen. Vaak staat er op de website van de praktijk veel informatie over de verloskundigen en bijvoorbeeld ook waar zij extra aandacht aan besteden.

Eerste, tweede en derde lijn verloskundige zorg

Eerstelijns Verloskundige praktijk (voor de gezonde zwangere)

Tweedelijns Algemene ziekenhuizen (medische zorg = klinisch)

Derdelijns Universitaire ziekenhuizen (extra medische zorg = klinisch)

Verloskundigenpraktijken (eerste lijn) begeleiden de gezonde zwangeren. De verloskundige volgt de zwangerschap met standaard controles en echo’s. Ook begeleiden ze de bevalling en de kraamperiode (tijd na de bevalling). In Nederland heb je de keuze of je thuis wil bevallen of in het ziekenhuis (poliklinische bevalling).
Echo’s kunnen in een praktijk gemaakt worden, maar soms word je hiervoor doorverwezen naar een echo centrum, wanneer de verloskundigenpraktijk bijvoorbeeld geen echo apparatuur heeft. Indien je dit zelf ook wenst.

Als je als zwangere een hoge bloeddruk, suikerziekte, of andere ziekte hebt dan krijg je het advies (meestal) om onder controle te staan bij een gynaecoloog in het ziekenhuis (tweede lijn). Vaak zie je tijdens het spreekuur dan ook verloskundigen, die klinisch werken onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Vaak beval je dan ook in het ziekenhuis (klinisch, tweede lijn). Na de bevalling kan het zijn dat je nog een paar dagen in het ziekenhuis moet verblijven en wanneer je naar huis gaat zal een (eerste lijn) verloskundige de zorg weer overnemen.

Waar wil jij bevallen? Meer informatie in deze blog

Praktijk of zelfstandige verloskundige?

De verloskundige begeleidt je vóór, tijdens en na je zwangerschap. Ze adviseert en ondersteunt je tijdens deze belangrijke periode. Zij werkt aan de beste zorg voor jou en je baby. De verloskundige controleert zowel jouw gezondheid als die van je baby. Bovendien is ze er om met jou en je partner te praten over hoe jullie de zwangerschap ervaren.. Je hebt een vertrouwensband met je verloskundige: vragen, verwachtingen, wensen en ook angsten kun je met je verloskundige bespreken. Daarom is het extra fijn dat je een goed gevoel hebt met je verloskundige en een vertrouwensband kan opbouwen.

De verschillende mogelijkheden:

Verloskundigenpraktijk

In grotere dorpen en steden zijn er verschillende praktijken met meerdere verloskundigen. Deze verloskundigen werken als een team en dit heeft als voordeel dat je dus altijd één van deze verloskundigen ziet tijdens de controles en bij de bevalling . Je zult (meestal) tijdens je zwangerschap kennis maken met alle verloskundigen, zodat je iedereen leert kennen en je een vertrouwensband kunt opbouwen. 

Case load verloskundige

Er zijn ook zelfstandige verloskundigen, oftewel case load verloskundigen. Deze werken solo in een eigen praktijk. Ook zijn er praktijken die als case load verloskundige weer samenwerken. Dus die elkaar opvangen mochten ze om wat voor reden even niet beschikbaar zijn. Tijdens de controles zul je elke keer dezelfde verloskundige zien. Je bouwt op deze manier dus een sterke  band op met je verloskundige. Ze runnen hun eigen bedrijf, dus zijn flexibel in hun doen en laten. Als het niet klikt, dan is het wel wat lastig. Maar weet dat je altijd kunt switchen. Dat geldt overigens ook bij een grotere verloskundigenpraktijk. Maak dus uitgebreid kennis.

Wat je kiest is maar net waar je je prettig bij voelt. Bij een grotere praktijk kun je nog vragen hoe de onderlinge communicatie is ingericht: hoe goed en vaak dragen ze over, hoe borgen ze jouw persoonlijke informatie? Als je vol in de persweeën ligt, heb je niet echt behoefte aan toelichting geven op je dossier en je wil ook niet bij elke controle hetzelfde vertellen.

Bij een zelfstandig verloskundige kun je even vragen hoe zij borgt dat er iemand is bij de bevalling. Mocht ze ziek worden, wie vervangt er dan? Zo weet je in ieder geval goed van te voren waar je aan toe bent.

Hoe kies je een verloskundige (praktijk)?

Het allerbelangrijkste is de klik. Dit is niet in woorden te omschrijven. Wanneer je op zoek gaat naar een verloskundige krijg je al vaak een voorgevoel bij het doorlezen van de website en eventueel de social media pagina’s te bekijken van deze verloskundigenpraktijk. Lees de website goed door en kijk waar hun aandachtspunten liggen, sluit dit aan bij je wensen, je gevoel? 

In het kort:

  • Vraag je vriendinnen, zus of andere bekende
  • Volg je gevoel
  • Lees recensies op Facebook of google en bekijk hun social media; spreken ze je aan?
  • Tenslotte goed om te kijken of je zorgverzekeraar de verloskundige van jouw  keuze vergoed, soms vergoed een zorgverzekeraar maar 75% van de zorgverleners.

Mocht je tijdens de zwangerschap toch twijfelen of je de juiste verloskundigenpraktijk gekozen hebt, kun je altijd switchen.

Ik hoop dat deze informatie je heeft geholpen , succes met je keuze en ik wens je een fijne zwangerschap toe 🙂

Liefs Doete,
Verloskundige

Links

KNOV; de verloskundige
https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/233/soorten-verloskundige-zorg

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2024

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer