Tegenwoordig is er op het internet gigantisch veel informatie te vinden over wat wel en niet goed voor je is. Aan de ene kant super fijn, maar aan de andere kant kan dat ook verwarrend zijn. Want, wat is nou wel en niet goed voor jou en je kindje? Wat hoort tot gezonde voeding tijdens je zwangerschap?
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap. Welke voedingsmiddelen dit zijn vind je hier.
In deze blog hebben we het met name over aanbevolen voeding tijdens de zwangerschap die juist belangrijk is voor jou en je kindje.
Tijdens de zwangerschap voedt je baby zich met voedingsstoffen die jij tot je neemt. Het handhaven van een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap is dan ook van vitaal belang voor jou en je kindje. Maar wat is dan precies belangrijk?
Daily Essentials = wat je dagelijks nodig hebt
Eet 400 tot 500 gram groenten per dag
Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: dit is echt van essentieel belang. Dit zorgt voor vitamines, mineralen en vezels. 400 tot 500 gram groenten is een hele hoop maar ik beloof je, je went eraan. Ik wil je aanraden om deze hoeveelheid groentes over de dag te verdelen. Wees creatief. Rasp een bietje, wortel of courgette door je havermout. Eet snack groenten als paprika, radijsjes en wortels en dip dit in wat hummus. Maak een smoothie waar je bladgroenten als spinazie, boerenkool en postelein aan toevoegt. Varieer in soort en zorg ervoor dat tijdens het avondeten je bord voor de helft uit groenten en meerdere kleuren bestaat.
Eet dagelijks 2 porties fruit
Net als bij het eten van groenten levert fruit ook vitamines en mineralen. Ieder stukje fruit en iedere kleur bevatten andere voedingsstoffen. Dus ook hier geldt: eat the rainbow. Eet niet alleen appels maar wissel af met blauwe bessen, mango of denk aan passievrucht.
Eet minimaal 15 gram (handje) noten per dag
Noten zijn rijk aan gezonde vetten en om die reden is het eten ervan belangrijk. Wanneer je voor noten kiest, kies dan voor de ongebrande en ongezouten variant. Mocht je een lage bloeddruk hebben dan kan een handje gezouten noten van toegevoegde waarde zijn.
Kies voor volle granen en aardappelen
Volle granen leveren meer voedingsstoffen en vezels dan witte pasta en pandan rijst. Je kunt hierbij denken aan het eten van quinoa, zilvervliesrijst en linzenpasta. Je hebt verschillende soorten aardappelen. Ook leuk om daarmee te experimenteren. Wist je dat de meeste voedingsstoffen zich direct onder de schil bevinden?
Vlees of Vleesvervangers
Eet je vlees? Kies dan voor onbewerkt en waar mogelijk voor een biologische variant. Denk ook aan peulvruchten, noten en eieren, wat goede vleesvervangers zijn.
Weekly Essentials = wat je wekelijks nodig hebt
Voeg minimaal 1 keer per week peulvruchten toe aan gezonde voeding tijdens je zwangerschap
Denk hierbij aan linzen, zwarte bonen en kikkererwten. Peulvruchten bevatten onwijs veel vezels maar ook B-vitamines en mineralen als ijzer, calcium, fosfor en molybdeen. Naast dat ze koolhydraten bevatten, zitten er ook eiwitten in.
Eet 1 tot 2 keer per week vette vis (LET OP: niet rauw)
Vette vis bevat omega 3. Dit werkt ontstekingsremmend, maar je hebt het bijvoorbeeld ook nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je kindje.
Door een verandering in hormonen kan dat voor sommige vrouwen knap lastig zijn, want wat nou als paprika’s, pompoensoep en bananen echt je neus uitkomen? Handige tip : stel een lijstje samen met alles wat je lekker vindt en wat je op dit moment goed kunt verdragen. Hang dit in het zicht, mix je groenten ergens doorheen en eet kleine beetjes.
Ik hoop dat ik je opnieuw heb kunnen inspireren.
Liefs,
Doete & Riek
Verloskundige & Orthomoleculair therapeut
Meer weten of advies voor jouw situatie? Klik dan hier