image
,

Buikpijn in het eerste trimester

zwanger en buikpijn in het eerste trimester? lees hier meer info + tips

Buikpijn in het eerste trimester van de zwangerschap

Een positieve zwangerschapstest is een bijzonder moment, maar het eerste trimester kan ook spannend zijn.

Je kunt last hebben van verschillende zwangerschapsongemakken en omdat je nog niets aan je lichaam ziet, kun je je onzeker voelen over je zwangerschap. Buikpijn kan deze onzekerheid versterken, want je vraagt je af of er iets mis kan zijn.
Een periode van omschakeling, onzekerheid, maar ook blijdschap. Bijvoorbeeld bij het moment van de positieve zwangerschapstest of wanneer je voor het eerst het hartje ziet kloppen.

In deze blog vertel ik je redenen van buikpijn in het eerste trimester en wat bloedverlies kan betekenen.

Wist je dat vanaf 6 weken kun je kloppend hartje echoscopisch vaststellen. Is er een kloppend hartje te zien? Dan is de kans op een miskraam minder dan <10%. Vanaf 10-12 weken is dit <2%.

Cyclus informatie

Een aantal belangrijke feiten op een rij:

– Je kunt zwanger raken de dagen rondom je ovulatie
– Je hebt 1x per maand een ovulatie, vaak rond de 14e dag van je cyclus
– Een zaadcel (meestal 1 😉 ) bevrucht de eicel
– De bevruchte eicel zal zich in je baarmoederslijmvlies gaan innestelen (vanaf dit moment ben je zwanger)
– Het hormoon hCG zal bij innestelen in je bloed terecht komen
– Dit hormoon gebruiken ze bij het bepalen van een zwangerschap(test)
– Zwangerschapstest kun je doen vanaf de periode dat je ongesteld had moeten worden (dan is de hCG op een niveau die de zwangerschapstest kan herkennen)
– Het hartje begint tussen de 5e & 6e zwangerschapsweek te kloppen

Wist je dat tussen de bevruchting (waar de zaadcel de eicel bevrucht) en innesteling (in je baarmoederwand) gemiddeld 8 dagen zit?

Overzicht cyclus (gemiddeld)

Dag 1 = eerste dag van je menstruatie
Dag 14 = ovulatie (eisprong)
Dag 14 = meestal vindt de bevruchting binnen 12u na de eisprong plaats
Dag 20 = pre-embryo (bevruchte eicel) nestelt zich in de baarmoederwand
Dag 28 (29) = menstruatie, of de dag waarop je zwangerschapstest kan doen omdat je ‘overtijd’ bent

Week 3 menstruele cyclus, eisprong net geweest

Innesteling

Meestal merk je niets van de innesteling, maar soms kan dit een beetje bloedverlies geven. Dit bloedverlies kan ontstaan doordat bij innesteling van de bevruchte eicel een bloedvaatje geraakt wordt. Dit bloedverlies is vaak minder hevig dan een menstruatie en de kleur kan wisselen van helderrood, roze of bruin. Dit bloedverlies kan verward worden met een menstruatie, maar is vaak minder hevig.

Een bloeding bij innesteling komt vaker niet voor, dan wel. Dus niet ongerust als je geen bloeding hebt gehad. Bij ongeveer 20-30% van de vrouwen komt een bloeding bij innesteling voor.

Bloedverlies

Bloedverlies in de vroege zwangerschap is vaak onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben. Naast innestelingsbloeding kan dit ook komen door betere doorbloeding van je baarmoeder na het vrijen, aambeien of obstipatie. Bloedverlies maakt je natuurlijk onzeker en kan ook een teken zijn van een miskraam. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies tijdens het eerste trimester gaat het om een miskraam.

Maar bloedverlies hoeft dus niet gelijk te betekenen dat het niet goed gaat met je zwangerschap.

Heb je na een positieve zwangerschapstest bloedverlies? Neem dan contact op met je verloskundige.

Wat als innesteling mislukt?

Lang niet altijd gaat het innestelen van de bevruchte eicel in je baarmoeder goed. Wanneer een eicel bevrucht is, is dit nog geen garantie voor een zwangerschap. Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling. Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een ‘gewone’ menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.

Vroeger, zonder alle hulpmiddelen, wist men pas later dat je zwanger was, nu herkennen wij een miskraam (mislukte innesteling) veel eerder.

Redenen buikpijn in het eerste trimester

Hieronder volgen een paar (onschuldige) redenen voor buikpijn tijdens de vroege zwangerschap. Doordat ze onschuldig zijn hoeft dit niet te betekenen dat ze minder vervelend zijn.

Innesteling
Sommige vrouwen kunnen de innesteling voelen, als een lichte (menstruatie achtige) buikpijn. Dit is echter lastig te onderscheiden van een menstruatie. Vaak duurt dit maximaal één tot twee dagen.

Gevoelige darmen
Pijn in je darmen kan ontzettend heftig en vervelend zijn. Voeding kan hier invloed op hebben, maar ook de zwangerschapshormonen. Daarom kun je last krijgen van winderigheid, maar ook obstipatie. Wil je tips bij obstipatie? Klik dan op deze blog.

Groei baarmoeder en bandenpijn
Vanaf tweede trimester kun je soort van zeurende buikpijn krijgen van de groei van je baarmoeder. Je baarmoeder ‘wordt gedragen’ door een soort banden en doordat deze groeit kun je dit als een soort groei/spierpijn ervaren. Je kunt dit ervaren als een soort scherpe en intense pijn of juist een aanhoudende doffe pijn aan de zijkant(en) van je lies.

Overig
Natuurlijk kan de reden voor buikpijn ook een reden buiten je zwangerschap om zijn. Zoals buikgriep. Bij twijfel geldt ook hiervoor, neem contact op met je huisarts (of verloskundige).

 

Neem contact op met je verloskundige bij:

  • Aanhoudende of (ineens) ernstige buikpijn
    Bij deze buikpijn na een positieve zwangerschapstest
  • Bloedverlies
    Bij bloedverlies na een positieve zwangerschapstest
  • Pijn bij het plassen
    Deze pijn kan betekenen dat je een blaasontsteking hebt, dit verloopt echter anders tijdens je zwangerschap, dus neem bij twijfel contact op met je huisarts of verloskundige.
  • Koorts
  • Afwijkende vaginale afscheiding

Elke zwangerschap is uniek en daarom adviseer ik je ook bij twijfel contact op te nemen met je verloskundige voor advies. Liever niet dr. Google-en, maar een professional om hulp vragen 🙂

 

Tips bij buikpijn

  • Warme kruik, bad of douche
  • Probeer lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen
  • Je kunt paracetamol nemen, wanneer je de ernstige vormen van buikpijn hebt uitgesloten of contact hebt gehad met je verloskundige

 

Benieuwd naar meer verloskundige tips?

Bestel mijn boek: Ontspannen zwanger. Jouw persoonlijke gids van kinderwens tot geboorte.

Je zwangerschap is een bijzondere periode waarin je gemakkelijk overweldigd kunt raken. Naast de overload aan informatie die op je afkomt, krijg je waarschijnlijk ook te maken met de hormonen die door je lijf gieren, fysieke ongemakken en onzekere gevoelens.

In Ontspannen zwanger begeleid ik jou als verloskundige je stap voor stap in deze negen maanden. In dit boek vind je een unieke combinatie tussen medische kennis en ontspanning. Interactief met QR-codes naar video’s, oefeningen en meditaties, inclusief Hypnobirthing technieken.

Voor meer herkenning, vertrouwen en ontspanning, waardoor je een diepe connectie met jezelf, je zwangerschap en je kindje zult ervaren. Klik hier voor het boek.

Liefs Doete,
Verloskundige

Links

Obstetrie en Gynaecologie, Heineman
Praktische verloskunde, Prins etc.
Prenatale zorg, compendium, Nijhuis

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2024

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer