Voordelen van een badbevalling

In deze blog deel ik de voordelen van een badbevalling. Leuk om te vertellen is dat toen ik net verloskundig was, een badbevalling voor de geitenwollen-sokken-verloskundige was. No offense, maar bijna niemand beviel (poli)klinisch in bad (bij ons in het noorden). Ik heb geen cijfers hoe dit thuis was, maar ik geloof zeker dat dit minder was dan nu. Wat ik merk is dat veel zwangeren zich inlezen, voorbereiden en benieuwd zijn naar welke natuurlijke pijnstillers mogelijk zijn, om zo ontspannen mogelijk te bevallen. In deze blog neem ik je graag mee wat de voordelen van een badbevalling zijn, wat het bad voor jou kan doen, wat mijn ervaring is en wanneer je het beste in bad kan gaan…. Want ja, ik ben groot fan! Benieuwd of jij ook nieuwsgierig bent na deze blog!

Natuurlijke pijnstillers

Er zijn verschillende mogelijkheden die je kunt toepassen voor een meer ontspannen bevalling. Een soort natuurlijke pijnstilling opties. Bijvoorbeeld:

  • Licht uit of dimmen
  • Massage technieken (tussen de weeën door kan dit een effectieve manier zijn om je weer in ontspanning te krijgen; bijv. door zachtjes met de toppen van de vingers heen en weer te strelen over je bovenarm)
  • Druk uitoefenen op de onderrug (tijdens de weeën)
  • Fijne geuren
  • Warmte (bijv. een kruik bij je onderbuik of onderrug) of van een douche/bad
  • Ademhalingstechnieken
  • Bewegen tijdens de bevalling

Je partner kan je hierbij ondersteunen en wanneer hij ziet dat je niet zo gemakkelijk kunt ontspannen kan hij je hierbij helpen en dit aanbieden.

Badbevalling

In bad bevallen, of de weeën opvangen in bad. Er bestaan verschillende mogelijkheden. Weet je kan er altijd weer uit 🙂 De meeste vrouwen ervaren een badbevalling als een meer ontspannen bevalling, waarbij je gemakkelijker kunt bewegen. Vooral tijdes de ’tweede helft’ van de geboorte.

Je kindje gaat pas ademhalen wanneer hij/zij in contact komt met ‘lucht’, dus de baby kan prima onderwater geboren worden. In deze blog vertel ik later dat dit juist een van de voordelen is van een badbevalling, vooral voor je kindje.

Mijn ervaring is dat wanneer de barende vrouw op het moment dat weeën feller worden en regelmatiger elkaar opvolgen in bad gaat, dat zij deze weeën gemakkelijker kan opvangen. Het warme water van het bad lijkt instant te ontspannen. Ook lijkt ontspannen tussen de weeën door, makkelijker te gaan in bad (of onder de douche). Om gemakkelijker in je Oxytocine bubbel van ontspanning en vertrouwen te kunnen blijven of juist wanneer je onrustig bent, je beter te kunnen ontspannen.

Het bad is perfect om de hormonen haar werk te laten doen en is de tip voor een ontspannen bevalling.

Oxytocine bubbel

Wanneer je ontspannen bent en contracties hebt dan zend je lichaam een pijnsignaal naar je hersenen die daarop reageren door pijnstillende stofjes aan te maken. Een natuurlijke manier om dus om te gaan met de weeën. Door verkramping of angst kan dit signaal worden verstoord, waardoor het lastiger kan zijn om je te ontspannen (soort vicieuze cirkel). Tijdens mijn zwangerschapscursus leer ik je dat je deze positieve mindset kunt trainen, al tijdens je zwangerschap. Door ademhalingstechnieken, anders om te gaan met pijn en ontspanningsoefeningen (hypnobirthing).

Hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de geboorte

De 3 belangrijkste hormonen zijn Oxytocine, Endorfine en Adrenaline. Oxytocine is belangrijk voor het samentrekken van je baarmoeder (oftewel de weeën), maar ook voor de ontspanning. Deze combinatie zorgt voor ontsluiting en dus voor een vlotte geboorte. Endorfine wordt door je hersenen afgegeven wanneer er een pijnprikkel komt vanuit de weeën. Het is dus een natuurlijke pijnstiller. Deze komt echter niet bij de eerste weeën al vrijgegeven, pas wanneer je krachtige en regelmatige weeën hebt. En vaak wanneer je in je oxytocine bubbel bent beland en tussendoor ‘afwezig’ bent om full focus op de weeën te hebben. Oxytocine en Endorfine helpen je dus door de geboorte. Adrenaline is het hormoon wat vrijkomt wanneer je stress hebt of angstig bent en is belangrijk bij het ‘fight or flight reactie’. Misschien ken je dit nog wel van biologie les van vroeger. Maar in deze stand (reageren op acute situaties) wil je niet zitten tijdens de geboorte. Adrenaline remt namelijk de Oxytocine & Endorfine. Je wil juist naar die beroemde oxytocine bubbel, zodat je je kan ontspannen en gemakkelijker de weeën kunt opvangen. Tijdens mijn zwangerschapscursus leer ik jou en je partner hoe je deze ontspanning kunt creëren. Onder andere is het warme bad of een warme douche een van deze opties. Vooral wanneer je even niet zo in je Oxytocine bubbel zit, kan het warme bad je daar goed bij helpen!

Thuis of in het ziekenhuis

Via je verloskundige kun je meestal een bevallingsbad huren. Indien zij deze niet beschikbaar hebben, kun je deze huren of kopen bij www.bevallingsbaden.nl. Meer informatie hierover bij; moet je iets regelen.
In het ziekenhuis (in ieder geval in het noorden van Nederland) zijn verschillende ‘flexibele’ baden beschikbaar, die al opgepompt klaar staan. Je hoeft dan alleen een hoes te kopen en de rest valt binnen je ‘poliklinisch ziekenhuis’ pakket 🙂

Waar je gaat bevallen, maakt dus niet uit, beide is mogelijk. Je zou ook in je eigen bad kunnen gaan om de weeën op te vangen, maar hier heb je minder bewegingsvrijheid en is bevallen in bad (buiten de weeën om) niet echt mogelijk.

Wanneer je in een flat woont, of op een verdieping het bad wil klaarzetten, lijkt het wel verstandig om na te gaan of dit mogelijk is. Ivm het gewicht van het bevallingsbad 🙂

Voordelen badbevalling

  • Instant ontspan idee (wat je van nature al kan hebben als je aan een bad denkt 🙂 )
  • Effectieve manier voor pijnstilling en ontspanning (warm water verminderd de pijnervaring)
  • Je komt gemakkelijker in bevallingsland of je oxytocine bubbel, wat bevorderlijk kan zijn voor een vlotte geboorte
  • Gemakkelijker ontspannen tussen de weeën door
  • Warmte als een zachte massage
  • Je kunt gemakkelijker bewegen
  • Van nature een betere houding aannemen tijdens het persen
  • Minder kans op scheuren (water maakt perineum (stukje tussen je vagina & anus) zacht en soepel)
  • Zachtere overgang bij de geboorte van je baby (van in je buik, op je buik)

Wanneer in bad gaan?

Mijn ervaring is dat je het beste in bad kunt gaan tijdens de “2e helft”, wanneer je in het ritme van de weeën bent beland en de focus vooral bij jezelf en het opvangen van de weeën ligt. Tijdens deze actieve fase kan het bad voor de nodige ontspanning zorgen en je er ‘doorheen’ helpen.

Wanneer je te vroeg in bad gaat (dus bij de eerste weeën) dan zouden je weeën kunnen afzwakken, door de ontspanning.

Wanneer mag je niet in bad?

Wanneer je langdurig gebroken vliezen hebt (langer dan 24uur) kun je beter niet in bad gaan, ivm infectiegevaar.
In bad bevallen (dus de geboorte in bad) raden we ook af wanneer je de vorige keer veel bloed verloren hebt. Je kunt dan wel in bad tijdens de weeën.

Moet je iets regelen?

Vooraf kun je met je (klinisch) verloskundige bespreken dat je graag in bad wil tijdens de geboorte of zelfs een badbevalling zou willen. Zij kan je informatie geven over wat je dan moet regelen. In de meeste ziekenhuizen zijn flexibele baden beschikbaar en je kunt dan een (eenmalige) hoes kopen. In het Martini hebben wij bijvoorbeeld minimaal 3 baden beschikbaar, dus er is altijd wel één voor je vrij 🙂

Wanneer je graag thuis in bad wil bevallen kun je zelf een bad (en benodigde spullen) huren. Op www.bevallingsbaden.nl kun je meer informatie vinden. Het geeft een fijn gevoel om het bad tijdens je zwangerschap, samen met je partner, al eens op te zetten. Zodat wanneer je midden in de geboorte zit, je partner deze gemakkelijk kan opzetten. Het bad kun je dan ook ergens (in een logeerkamer bijv., het is nogal een groot ding 🙂 ) laten staan, zodat je op het moment supreme alleen nog het bad op de juiste plek hoeft te zetten en het bad hoeft te vullen.

Tip: Bestel hier je bevallingsbad.

Inspiratie video’s van een badbevalling thuis en één van in het ziekenhuis

Oke, beide een beetje Amerikaans of Australisch. Maar hey, zo heb je wel een idee 🙂

Thuis bevallen in bad

Badbevalling in ziekenhuis

Of er ook nadelen zijn? Misschien dat het tijd kost om het bad te vullen en om weer op te ruimen (maar de kraamverzorgster ruimt dit vaak op, mocht je thuisbevallen ;)). Mocht je de vorige keer vlot bevallen zijn, dan kun je besluiten om het bad al eerder (tijdens de begin van de geboorte) op te zetten en een warmte deken te gebruiken.

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren en mocht je nog vragen hebben, let me know!

Liefs Doete,
Verloskundige

Deel via

Gerelateerde artikelen

Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus 2025

Vergoeding zwangerschapscursus 2025 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2025. Ik heb in deze blog

Lees meer
Vergoeding zwangerschap verzekeraar

Vergoeding zwangerschapscursus en meer

Vergoeding zwangerschapscursus 2024 en meer in deze blog In deze blog vind je per zorgverzekeraar + aanvullende verzekering welke vergoedingen zij hebben rondom de periode van zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Zoals o.a. vergoeding zwangerschapscursus 2024. Ik heb in deze blog

Lees meer
Cursus voor na de bevalling - net zo belangrijk of belangrijker? Check hier vergoeding voor cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024

Vergoeding cursus na de bevalling 2024 en meer De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus na de bevalling 2024, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Benieuwd naar vergoedingen van 2023? Of naar vergoedingen rondom je zwangerschap en

Lees meer